26 octombrie 2021
2.5 C
București

Cum se fac afacerile pe piața de electricitate?

De citit...

Facturile românilor la energia electrică au crescut simțitor în ultimul timp, iar jucătorii implicați în această industrie pasează vina de la unul la altul, fără a aduce argumente pertinente legate de cauzele care au dus la explozia prețului.

Paradoxul este că, în timp ce profiturile companiilor active pe piața de electricitate cresc simțitor, românii se văd nevoiți să achite facturi din ce în ce mai mari. E clar că undeva există o cauză și ea trebuie căutată fie la furnizori, fie la producători, fie în ambele zone.

De exemplu, Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica, face acuzații grave la adresa furnizorilor de energie ai consumatorilor casnici, despre care susține că refuză să încheie contracte pe termen lung cu producătorii, la preţuri mai mici, şi preferă să cumpere de pe platformele bursiere pe termen scurt, cu preţuri mari, speculative.

Acuzațiile au fost făcute în timpul audierii în Comisia parlamentară de anchetă privind preţul energiei.

Atunci când a fost întrebat de un membru al comisiei dacă este adevărat că producătorii nu scot la vânzare cantităţi suficiente de energie, Bogdan Badea s-a declarat surprins de o astfel de afirmație.

Totul a plecat de la o declaraţie a unui reprezentant al Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER), Cristian Culea, care a susținut, săptămâna trecută, că furnizorii nu au de unde să cumpere energie pe termen lung.

Am văzut cu surprindere acea declaraţie şi nu sunt de acord cu ea”, a răspuns Badea.

Mai mult, el a spus că Hidroelectrica a scos mereu la vânzare energie în contracte forward pe bursa de energie OPCOM, însă lucrurile stau exact invers faţă de cele prezentate de AFEER, adică furnizorii sunt cei care nu vin să cumpere.

Tot timpul Hidroelectrica a scos energie la tranzacţionare. Din păcate, de mai mulţi ani observăm un fenomen: marii furnizori, cei cu mulţi clienţi, nu cumpără acea energie şi se duc în pieţele speculative de tip PZU (piaţa pentru ziua următoare – n.r.), unde preţurile sunt extrem de mari. Aceasta în condiţiile în care această energie se putea achiziţiona din timp, la preţuri mult mai mici”, a explicat preşedintele directoratului Hidroelectrica.

Bogdan Badea a atras atenția că energia mai ieftină, pe care o vinde Hidroelectrica pe termen lung, este cumpărată de traderi care apoi o vând mai scump în PZU.

Cumpărători sunt traderii care speculează orice fel de variaţie din PZU şi vând mai departe către furnizori”, a arătat oficialul Hidroelectrica.

Badea a precizat că au fost anulate licitaţii prin care Hidroelectrica voia să vândă 4,55 TWh de energie cu livrare în 2021, pentru că nu a venit nimeni să cumpere aceste cantităţi, în condiţiile în care preţul mediu al acestei energii era 255 lei pe MWh. Spre comparaţie, preţul din aceste zile din PZU depăşeşte 1.000 de lei pe MWh.

Dacă s-ar fi cumpărat această cantitate pentru consumatorii finali, poate n-ar fi trebui să se simtă o variaţie atât de mare la consumatorul final în acest an”, a punctat șeful Hidroelectrica.

La rândul său, Cristian Culea a susținut săptămâna trecută, tot în fața Comisiei parlamentare de anchetă privind preţul energiei, că cei trei mari producători de electricitate – Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Complexul Energetic Oltenia – nu vin cu energie în piaţă pentru a răspunde la ofertele de cumpărare ale furnizorilor, ceea ce duce la scumpiri.

Furnizorii vor să cumpere energia la preţul pieţei, dar volumele puse în vânzare de producători sunt mai mici şi pe termene mai scurte faţă de anul trecut. E uimitor că la acest preţ producătorii nu produc la capacitatea maximă, este un semn de întrebare. De asemenea, este de mirare că la acest preţ încă importăm energie”, a declarat reprezentantul Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

În timp ce furnizorii și producătorii își pasează vina de la unul la altul, consumatorii casnici suferă și plătesc facturi uriașe pentru electricitate.

Autor: Ioana Galeș
Foto: Arhiva Ordinea Zilei
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

CMS România a recrutat-o pe Laura Grigore în poziția de Senior Counsel

Firma internațională de avocatură CMS anunță cooptarea Laurei Grigore în cadrul practicii de tehnologie, media și telecomunicații a biroului din București, începând cu data...

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img