Exercițiile fizice sunt foarte importante pentru sănătatea noastră, iar sportul este unul dintre cele mai eficiente „medicamente” în tratarea unor afecțiuni. Pentru a face mișcare ai nevoie doar de voință și de dorința de a ține la distanță boala.
Vă prezentăm un program de exerciții fizice propus de Iulian Dinu, Antrenor Personal în cadrul Personal Trainer Studio,care poate să devină o constantă în viața fiecăruia dintre noi.
Statisticile Ministerului Sănătății arată că, în țara noastră, sunt aproximativ 800.000 de diabetici și circa 600.000 persoane au neuropatie diabetică, una dintre cele mai mari complicații ale diabetului zaharat. La nivel mondial, peste 370 de milioane de persoane suferă de diabet.
Cifrele alarmante arată cât de comună devine această boală și cât de important este pentru medici și antrenorii de fitness să convingă populația că un stil de viață sănătos și practicarea regulată a exercițiilor fizice sunt esențiale în managementul de succes al diabetului. În același timp, lipsa activității fizice este unul din factorii de risc importanți în apariția diabetului mai târziu, în viață.
Iulian Dinu, Antrenor Personal în cadrul Personal Trainer Studio recomandă ca exercițiile pentru diabetici să fie de intensitate redusă la începutul antrenamentelor și ulterior acestea să crească ușor în intensitate.
Înainte de a începe antrenamentul propriu zis este esențial să aibă loc o încălzire, care se realizează prin rotiri de cap înainte – înapoi, rotiri ale gâtului, fluturări ale brațelor spre înainte, fluturări ale brațelor spre înapoi, fluturări alternative ale brațelor înainte și spre înapoi, rotiri de bazin, aplecări spre vârfurile picioarelor alternativ dreapta-stânga, fandări laterale de pe un picior pe celălalt.
Activitatea fizică joacă un rol important în prevenirea diabetului
După încălzire se poate începe un antrenament compus din:
- Flotări ușoare la perete
- Genuflexiuni ușoare
- Ridicări ale picioarelor lateral – dreapta și stânga
- Extensii ale coloanei din poziția culcat pe burtă.
- Abdomene ușoare la saltea
- Urcat pe scări
- Mersul pe jos (rămâne unul din cele mai eficiente exerciții pentru persoanele cu diabet zaharat.
Timpul recomandat este de 30 minute – 45 minute în fiecare zi sau 10.000 de pași, pe care îi poți contoriza cu ajutorul aplicațiilor mobile.
Este recomandat ca persoanele cu diabet să exerseze în compania unui antrenor personal pentru a evita diverse modificări posturale care pot conduce la probleme cu tensiunea arterială. Un antrenor personal bine pregătit poate face o schimbare pozitivă în viața unui diabetic și poate contribui la scăderea numărului de îmbolnăviri. Așadar, o dată ce ați obținut aprobarea medicului puteți construi împreună cu antrenorul personal un program care, nu numai că va aduce nenumărate beneficii vieții dumneavoastră, dar vă va ajuta să controlați mult mai bine afecțiunea de care suferiți.
Diabetul este o boală complexă, care poate afecta întregul organism. Pentru ca organismul nostru să funcționeze corect, este necesar ca glucoza sau zahărul, pe care le preluăm prin alimentație, să fie convertite în energie. Pentru ca acest proces să aibă loc, hormonul insulină, eliberat de pancreas, este esențial, fiind singurul hormon care acționează pe cale directă pentru scăderea glicemiei. În cazul în care pancreasul produce o cantitate mai mică de insulină sau chiar deloc există riscul ca persoana să dezvolte diabet.
Diabetul este de trei tipuri: diabet zaharat de tip 1 (insulino dependent), diabetul zaharat de tip 2 (non insulino dependent) și diabet gestațional.
Diabetul de tip 1 presupune ca pacientul să injecteze insulină zilnic, pentru a menține nivelul de glucoză. Deși nu există un tratament cunoscut pentru diabetul de tip 1, el poate fi ținut sub control prin medicație și un stil de viață sănătos.
Diabetul de tip 2 este mult mai frecvent și apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină pentru a menține nivelul de zahăr din sânge la un nivel optim. Hipertensiunea arterială, exercițiile fizice insuficiente sau dieta săracă în nutrienți crește susceptibilitatea de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.Antrenorul personal, Iulian Dinu, susține că acest tip de diabet poate fi ținut sub control cu o alimentație sănătoasă și un program regulat de exerciții fizice.
Pentru persoanele cu diabet zaharat sunt recomandate mersul pe jos, înotul, dansul și alte exerciții cardio
Diabetul gestațional este cea mai comună formă de diabet și poate fi dezvoltat de femeile care au între 24 și 28 de săptămâni de sarcină. Femeile însărcinate au nevoie de 2-3 ori mai multa insulină, iar dacă organismul nu o poate produce, poate apăarea diabetul gestațional.
Activitatea fizică joacă un rol important în prevenirea diabetului, dar și în controlul acestuia la persoanele care suferă de această afecțiune. Exercițiile fizice ne ajută să ne menținem o greutate optimă, să scădem nivelul colesterolului rău din sânge, să reducem riscul apariției bolilor de inimă și, de asemenea, pot ajuta ca insulina să funcționeze corect în organism, echilibrând nivelul de zahăr din sânge.
Pentru persoanele cu diabet zaharat sunt recomandate mersul pe jos, înotul, dansul și alte exerciții cardio.
Explicația necesității activității fizice este aceea că atunci când organismul nostru este supus unui antrenament, el are nevoie de mai multă energie pe care o preia din surplusul de zaharuri, reducând nivelul acestora în sânge. Cercetările arată că o singură sesiune de exerciții moderate poate regla nivelul glucozei și poate înlătura cantitățile de zahăr acumulate în urma unei mese.