3 decembrie 2021
8.2 C
București

Cum s-ar putea reduce cu 15% factura la energie

De citit...

Dumitru Chiriță, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), susține că facturile la electricitate s-ar reduce cu 10-15%, în medie, dacă certificatele verzi şi contribuţia de cogenerare ar fi plătite din bugetul de stat, nu de către consumatori.

La ora actuală, toţi consumatorii de electricitate plătesc în facturi, separat de preţul energiei, certificatele verzi (pentru producţia de energie regenerabilă) şi contribuţia de cogenerare de înaltă eficienţă.

„Am analizat eliminarea temporară din facturi a certificatelor verzi şi a contribuţiei de cogenerare. Am putea face acest lucru pentru o perioadă de şase luni, spre exemplu, pentru a vedea cum funcţionează piaţa”, a explicat Dumitru Chiriță.

Președintele ANRE sugerează că toate costurile cu certificatele verzi şi contribuţia de cogenerare ar putea să fie asigurate din bugetul de stat, în această perioadă de şase luni, iar ANRE a făcut calcule cât ar însemna acest lucru.

La un consum mediu anual de 50 de TWh, la nivel naţional, efortul bugetar pentru a susţine certificatele verzi ar fi de 3,2 miliarde de lei pe an, iar, pentru contribuţia de cogenerare, un miliard de lei. Deci în total 4,2 miliarde de lei pentru un an. Dacă vom face acest lucru pentru o jumătate de an, este vorba de 2,1 miliarde de lei”, a detaliat oficialul ANRE.

Dumitru Chiriță a arătat că pentru un consumator casnic, acest lucru ar însemna o scădere a facturii de 10-15%.

Toate aceste declarații au fost făcute în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă privind preţurile energiei.

Cu această ocazie, președintele ANRE a mai spus că instituția pe care o conduce se aştepta ca preţurile să crească după liberalizare, însă nu la nivelul la care au ajuns acum. Cu toate acestea, regulamentele europene interzic oricărei autorităţi a statului să intervină în formarea preţurilor.

Autor: Victoria Preda
Foto: ANRE Facebook
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Ce îngrijorări au investitorii din sectorul imobiliar

Încrederea investitorilor imobiliari în performanța sectorului în 2022 este mai puternică decât în urmă cu un an, dar incertitudinea rămâne. Companiile vor să reia proiectele...

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img