30 septembrie 2022
19.2 C
București

Cum explică MAE faptul că românii nu beneficiază de reducerea de 55 de lire pentru viza de lucru aplicată de Marea Britanie altor țări

De citit...

Odată cu ieșirea Marii Britanii din spațiul comunitar au intervenit o serie de noi condiții pentru ca cetățenii europeni să poată lucra pe teritoriul britanic.  Începând cu 1 ianuarie 2021, cetăţenii Uniunii Europene care doresc să muncească în Marea Britanie trebuie să solicite o viză în acest sens şi să îndeplinească o serie de condiţii speciale, intrate în vigoare după BREXIT.

În cazul unora dintre țările spațiului comunitar, autoritățile britanice aplică o reducere de 55 de lire taxei pentru solicitările de viză de muncă. România nu a fost inclusă în categoria statelor care beneficiază de această reducere și automat au intervenit o serie de nemulțumiri legate de aspectul acesta.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că a semnalat diferenţa de taxe pentru viza ce permite dreptul la muncă pe teritoriul Regatului Unit atât părţii britanice, cât şi la nivel european şi „a transmis argumentele pertinente care să fundamenteze continuarea dialogului pe această temă”.

MAE explică faptul că respectiva reducere este „o măsură adoptată de autorităţile britanice în aplicarea Cartei Sociale Europene din 1961, la care Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi 22 de state membre ale Uniunii Europene sunt părţi”.

MAE aminteşte că în 1996 a fost adoptată Carta Socială Europeană revizuită, care modernizează documentul juridic din 1961, România devenind parte, în mod firesc, doar la acest din urmă tratat. Cu toate acestea, Regatul Unit nu a devenit parte şi la varianta revizuită, din 1996, a Cartei Sociale Europene, motiv pentru care aplică măsura vizată (reducerea de 55 de lire) numai în raport cu acele state care sunt părţi la varianta din 1961 a Cartei (inclusiv cele 22 de state membre ale Uniunii Europene).

MAE subliniază că această măsură nu vizează în mod direct lucrătorii români, în aceeaşi situaţie juridică regăsindu-se şi cetăţenii celorlalte state membre ale Uniunii Europene care au ratificat versiunea din 1996 a Cartei.

Autor: Ligia Beatrice Vasilescu
Foto: Arhiva Ordinea Zilei
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img