Angajații sunt tot mai pretențioși când vine vorba despre condițiile pe care le au la birou. Cei mai mulți dintre ei vor să se simtă „acasă” atunci când sunt la muncă și să aibă tot confortul. Sunt salariați care nu vor să se despartă de animalul de companie în momentul în care merg la serviciu, așa că își doresc să vină cu el la job.
În aceste condiții, angajatorii trebuie să se gândească la soluții pentru amenajarea spațiilor de lucru astfel încât câinii, pisicile, hamsterii sau alte animale de companie să poată sta alături de stăpânii lor atunci când aceștia își rezolvă sarcinile de serviciu.
Pretențiile ridicate ale salariaților arată că, de fapt, la cinci luni de la ridicarea restricțiilor anti-Covid, oamenii vor să lucreze în continuare de acasă, mai ales că îngrijorările privind răspândirea virusului prind din nou contur.
În plus, pandemia le-a schimbat viziunea asupra vieții, așa că mulți dintre ei au așteptări tot mai mari de la angajatori privind beneficiile pe care le acordă pentru a-i convinge să se întoarcă la birou.
Piața muncii se confruntă cu o criză atipică
Toate aceste fenomene ne arată realitatea din piața muncii, piață care se confruntă cu o criză inedită, am putea spune atipică, pentru vremurile pe care le trăim.
În timp ce sunt salariați care vin în fața angajatorilor cu pretenții tot mai fanteziste, persoanele pe care pandemia le-a lăsat fără job acceptă să muncească în orice condiții, doar pentru a-și achita facturile și a-și întreține familiile.
„Înainte de pandemie, familia, relaxarea, distracția erau undeva pe locuri îndepărtate într-un clasament al priorităților pe care le aveau angajații. Poate că acesta este și motivul pentru care acum vedem că aeroporturile sunt pline, iar toată lumea pleacă. Este anul în care lumea, pentru a nu ceda psihic, fizic, simte nevoia acută de a pleca în vacanță, de a se detașa de partea profesională, de serviciu și de a putea să își petreacă cât mai mult timp în aer liber. Ce ne-a învățat pe toți pandemia, de fapt, este să ne respectăm tot mai mult timpul liber, să ne respectăm mult mai mult familia, prietenii. Să punem preț pe ieșirile în aer liber, pe vizitele în alte țări pentru a descoperi noi culturi”, explică Daniela Necefor, Managing Partner TBS România.
CITEȘTE ȘI: Care sunt efectele produse în piața muncii de modificarea „peste noapte” a Codului Fiscal?
Specialistul în resurse umane amintește faptul că, din punctul de vedere al angajării în companii, foarte multe persoane au învățat un lucru: opt ore de serviciu sunt opt ore de serviciu. Astfel că, salariații nu prea mai acceptă să lucreze niciun minut în plus. De asemenea, ceea ce se cere în fișa de post, aceea trebuie făcut. „Nu se mai acceptă abuzuri din partea companiilor, în sensul timp peste program neplătit, lipsă de apreciere pentru ceea ce ai făcut, lipsă de respect. Nu se mai acceptă managerii care nu sunt lideri. De fapt, sunt mult mai multe aspecte care au dus efectiv la o revoluție în ceea ce privește relația angajat- angajator. Lumea este foarte selectivă. Candidații sunt foarte selectivi atunci când își caută un loc de muncă. Sunt foarte atenți la ceea ce înseamnă compania, cine este managerul lor. Analizează cum sunt oamenii din departament și cum este cultura organizațională. Cu toate că vorbim de criză economică, criză energetică, criză alimentară, război la graniță, oamenii preferă un echilibru între viața profesională și viața privată.”, argumentează expertul HR.
În aceeași piață a muncii în care angajatorilor le este din ce în ce mai greu să satisfacă pretențiile salariaților, există și categoria celor care, din păcate, nu au un loc de muncă și care acceptă orice condiții la job doar pentru a-și putea plăti facturile și întreține familia. „Este o situație complicată, o criză mult mai mare ca cea din 2008, dar care deocamdată nu are o soluție. Mai sunt necesare câteva luni în care companiile și angajații să-și facă o analiză a ceea ce au de făcut.”, punctează Daniela Necefor.
Angajații nu prea vor la birou
Criza de pe piața muncii este relevată și de un sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs, care arată că, în prezent, 24% dintre angajați spun că lucrează exclusiv remote, alți 34% împart biroul de acasă cu cel din sediul angajatorului și doar 42% s-au întors complet la birou.
CITEȘTE ȘI: Presiune majoră pe piața muncii: Salariu mai mare sau…îmi dau demisia
Deși activitatea de la distanță rămâne modul de lucru preferat, 84% dintre respondenți spun că ar fi convinși să vină mai des la birou dacă angajatorul le-ar acorda beneficii care să le dea mai mult confort și să-i facă să se simtă ca acasă.
Pe lista beneficiilor „altfel” care ar face mersul la birou mai atractiv se numără mâncarea sau gustările gratuite (44%), un design al biroului care să permită distanțarea de colegi (31%) și care să includă mai multe zone verzi (31%), un spațiu de relaxare (29%), o atmosferă plăcută de lucru în colectiv (27%) și, nu în ultimul rând acces nelimitat la fructe și cafea de specialitate (21%). Totodată, 13% au declarat ar fi mai plăcut să meargă la birou dacă angajatorul le-ar permite să își aducă animalul de companie la job.
„Modul de lucru remote, în contextul pandemiei, a influențat cel mai mult felul în care angajații se raportează la birou. Acum, pe lângă beneficiile clasice pe care le preferă, precum tichetele de masă și asigurările de sănătate, candidații, mai ales cei obișnuiți cu lucrul de acasă, vor să regăsească și în spațiul de lucru facilitățile pe care le aveau în propriul cămin. Tocmai de aceea, regăsim pe lista de dorințe lucruri ca acces la fructe și cafea de specialitate, mâncare și gustări sau chiar posibilitatea de a veni la job cu animalul de companie. Accentul cade pe tot mai multă flexibilitate din partea angajatorilor, care se văd nevoiți acum să devină tot mai creativi privind beneficiile pe care le acordă pentru a-și ține echipele fericite la birou”, spune Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs.
Cele mai răspândite beneficii acordate de companii, atât echipelor existente, cât și pentru pozițiile pentru care recrutează în prezent prin platforma BestJobs, rămân în continuare bonurile de masă, cursurile de specialitate și abonamentele sau asigurările private de sănătate. Pe listă se adaugă și bonusuri de performanță sau pentru vacanță, programe de dezvoltare personală și de creștere a coeziunii echipei, cafea la birou, program flexibil, decontare a transportului sau zile suplimentare de concediu de odihnă, potrivit datelor din platforma BestJobs.
Mai puțin de jumătate dintre angajați se bucură însă în prezent de facilități extra la actualul job, cum ar fi să aibă spații verzi în birou (21%), o sală de relaxare (10%), acces la mâncare și gustări gratuite (9%) sau la băuturi răcoritoare (7%). 6 din 10 angajați spun că și-ar dori ca angajatorul să se preocupe de crearea unui mediu de lucru cât mai plăcut, inclusiv prin oferirea facilităților preferate de angajați, iar aproape 14% consideră că angajatorul ar trebui să le dea libertatea să-și personalizeze spațiul de lucru pentru a-l face mai primitor și mai confortabil.
Autor: Ștefania Enache
Foto: Arhiva Ordinea Zilei/ Pixabay.com