8 august 2022
27.6 C
București

Criza cafelei și presiunile inflaționiste din economie

De citit...

Semnalele privind recoltele slabe ale principalilor producători de cafea arabică, Brazilia şi Columbia, au determinat creșteri ale cotațiilor la acest produs.

Prețul cafelei se apropie de cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, notează Bloomberg. Creșterea nu are efecte doar în buzunarele celor care iubesc cafeaua, ci stimulează presiunile inflaţioniste de-a lungul multor sectoare ale economiei.

Miercuri, la Bursa de la New York, preţurile pentru contractele cu livrare în luna martie au crescut cu 4,6%, până la 2,3475 dolari pentru o livră (0,45 kilograme), cel mai ridicat preţ înregistrat după luna ianuarie 2012, un preţ aproape dublu faţă de cel înregistrat în urmă cu un an.

Tensiunile de-a lungul lanţului de aprovizionare sunt la un nivel fără precedent. Nu ne-am confruntat niciodată cu atât de mulţi factori negativi simultan. Situaţia se transformă rapid într-o criză”, spune Judy Ganes, preşedintele firmei J. Ganes Consulting.

Potrivit acestuia, zonele cultivate cu cafea din Brazilia, care în acest an au fost lovite de secetă şi îngheţ, vor avea randamente sub medie şi în 2022, iar Brazilia nu are suficiente stocuri pentru a acoperi diferenţa. În aceste condiţii, preţurile ar putea ajunge în curând la 2,70 şi chiar 2,80 dolari pentru o livră de cafea arabica.

Preţurile locale în Brazilia şi Columbia au ajuns deja la un nivel record. În ambele ţări există îngrijorări că vor apărea şi mai multe cazuri în care fermieri se declară în „default” (n.r.-incapacitate de a-şi îndeplini obligaţiile contractuale) după ce au încheiat contracte de livrare forward la preţuri mult mai mici decât cele înregistrate în prezent.

Companiile încep deja să resimtă efectele acestei crize

Grupul israelian Strauss Group Ltd., proprietarul Doncafe şi Amigo, a anunţat recent că majorarea costurilor cu materiile prime, în special cafea şi lapte, îi erodează marjele. În consecinţă, compania a decis să majoreze preţurile în Brazilia, dar şi în Ucraina, România, Serbia şi Polonia.

Mai mult, în ultimele luni exportatorii brazilieni nu au putut trimite în afara țării milioane de saci de cafea din cauza blocajelor din porturi.

La rândul său Vietnamul, cel mai mare producător de cafea robusta, s-a confruntat şi el cu probleme din cauza perturbărilor de-a lungul lanţurilor de aprovizionare şi creşterii costurilor cu transporturile maritime pe rutele din Asia.

Prognozele analiştilor de la Rabobank International arată că, în acest an, consumul global de cafea este preconizat să se majoreze până la 168,8 milioane de saci (fiecare cu o greutate de 60 de kilograme), în creştere de la 164,8 milioane saci anul trecut.

Piaţa mondială ar urma să înregistreze o rată medie anuală de creştere de 9% în următorii trei ani, până la „peste 400 de miliarde de dolari”, estimează şi lanţul de cafenele Starbucks Corp.

Fitch Solutions prognozează că în Asia, piaţa de cafea cu cel mai rapid ritm de creştere, consumul va creşte graţie unor venituri mai mari şi a extinderii culturii cafelei în China, India şi Indonezia.

Autor: Corina Gheorghe
Foto: Arhiva Ordinea Zilei
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Care este cea mai mare investiție privată de tip greenfield din România?

Cea mai mare investiție privată de tip greenfield din România se ridică la suma 530 miloane de euro și a fost realizată de OMV...

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img