29 ianuarie 2023
0.7 C
București

Crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița au la dispoziție un fond de un milion de lei

Crescătorii de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa vor beneficia și anul acesta de sprijin financiar din partea statului. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat pe site-ul instituției un proiect care prevede acordarea unui sprijin financiar de un milion de lei, printr-o schemă de ajutor de minimis.

Prezenta hotărâre stabileşte o schemă transparentă de ajutor de minimis pentru susţinerea crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, pentru anul 2023, denumită în continuare schema de ajutor de minimis, derulată prin Programul de susţinere a crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa (…). Valoarea totală estimată a schemei de ajutor de minimis, pentru anul 2023, este de 1.000 mii lei şi se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (…)”, se arată în proiect.

Valoarea ajutorului de minimis este de 1.200 lei/scroafă/an, cu condiţia comercializării a minimum 4 purcei/cap de scroafă/an, la o greutate de minimum 8 kg/cap şi menţinerii numărului de scroafe cu care s-a înscris în Program cel puţin până la data de 15 decembrie 2023, inclusiv.

Pentru a fi eligibili în cadrul schemei de ajutor de minimis, beneficiarii trebuie:

  • să deţină exploataţii înregistrate/autorizate sanitar-veterinar;
  • să deţină scroafe din rasele Bazna şi /sau Mangaliţa, înscrise în registrul genealogic în secţiunea principală la data depunerii cererii de înscriere identificate şi înregistrate în Baza Naţională de Date (BND);
  • să deţină registrul exploataţiei, completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a animalelor.

Trebuie menționat că prevederile din Regulamentul de minimis în sectorul agricol stabilesc faptul că valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii şi în cele două exerciţii financiare precedente.

Schema de ajutor de minimis se aplică întreprinderilor/întreprinderilor unice, care cresc porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, respectiv:

  • producătorilor agricoli persoane fizice autorizate,
  • întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale,
  • producătorilor agricoli societăţi agricole
  • şi producătorilor agricoli persoane juridice.

Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor într-o singură tranşă pentru fiecare scroafă.

Autor: Ioana Galeș
Foto:Direcția pentru Agricultură Județeană SUCEAVA
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei