1 iulie 2022
36.3 C
București

Cresc recrutările pentru poziții de mid și top management

De citit...

O analiză a companiei de soluții de resurse umane K2S – Key2Success indică faptul că, în următoarele 3-6 luni, la nivelul companiilor active din România, numărul recrutărilor pentru posturi de middle și top management ar putea să crească. O astfel de politică de personal reprezintă un mecanism de adaptare al mediului de business la evoluțiile recente macroeconomice și geopolitice.

Deși potrivit datelor Registrului Comerțului, la nivel național, în primele 3 luni din 2022 și-au suspendat activitatea 3.801 companii românești (cu aproape 19% mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut), această etapă este firească și va fi urmată de o perioadă care va aduce idei noi de afaceri, extinderi ale business-urilor existente pe noi piețe sau lansări de noi divizii.

Recent, BERD – Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a ajustat estimările privind evoluţia economică a României în 2022 şi în 2023, astfel încât ritmul de creștere previzionat a scăzut cu 0,3% pentru 2022, respectiv 1,2% pentru 2023.

Specialiștii K2S sunt de părere că dezvoltările din domeniul energiei regenerabile și Legea Offshore pot dinamiza de asemenea recrutările din Energie și domeniile conexe. 

Volumul de recrutare pentru roluri de middle și top management a crescut în ultimele 2 luni și credem că se va menține pe un trend ascendent, cel puțin pentru următoarea jumătate din an. De asemenea, companiile caută soluții pentru optimizarea productivității angajaților – fie printr-un management mai bun al resurselor umane, fie prin soluții de recompensare a angajaților competitivi. Acestea reprezintă o formă de adaptare a business-ului la transformarea sistemică la care asistăm cu toții,” declară Valentin Dima, Consultant Senior în cadrul K2S – Key2Success.

În unele sectoare (precum cel de retail) au fost înregistrate deja creșteri salariale, pentru a stimula productivitatea angajaților. De asemenea, mecanismele periodice de ajustare a remunerațiilor din cadrul companiilor din România ar putea fi accesate la intervale mai scurte decât de obicei (respectiv anual sau o dată la doi ani), consideră specialiștii K2S.

Cum s-a transformat mediul de business în ultimii doi ani și ce urmează?

  • Au fost create noi linii de business care au crescut rapid, iar acum companiile au nevoie de resurse umane adecvate, pentru a continua dezvoltarea.
  • Modelele de business au suferit schimbări, în context pandemic și/sau post pandemic, necesitând competențe noi, neexistente anterior în companiile respective.
  • Industria energetică cunoaște o efervescență ridicată după câțiva ani de stagnare. În alte industrii, unele companii care au intrat pe piața din România în perioada 2019-2021 au stopat dezvoltarea, astfel încât acum sunt disponibile oferte de angajare care pot recupera decalajul acestor doi ani.

Experții K2S subliniază că o tendință majoră în rândul companiilor este focusul asupra bunăstării angajaților, care se va accentua în a doua jumătate a anului 2022. În majoritatea companiilor, activitățile se desfășoară acum în format hibird, iar o preocupare esențială a liderilor de companii va fi menținerea echilibrului emoțional și a stării de bine a angajaților.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: K2S

 

 

 

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole