13 iunie 2025
17 C
București

Creditul fermierului. 1.500 de beneficiari vor intra în programul care dispune de un buget de 250 de milioane de lei

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a pus în consultare publică un proiect de Hotărâre de Guvern referitor la aprobarea schemei de ajutor de minimis „Creditul Fermierului”, o iniţiativă menită să faciliteze accesul la finanţare pentru fermierii români care activează în sectorul producţiei agricole primare. Schema este valabilă până la 31 decembrie 2025, iar plata ajutorului de minimis poate fi realizată până la 31 martie 2029. Bugetul total alocat este de 250 milioane lei, fiind estimată susţinerea a aproximativ 1.500 de beneficiari.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a postat pe site-ul instituţiei, spre consultare publică, proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea schemei de ajutor de minimis „Creditul Fermierului”, o iniţiativă menită să faciliteze accesul la finanţare pentru fermierii români care activează în sectorul producţiei agricole primare”, transmite Ministerul Agriculturii.

Obiectivul principal al schemei este acordarea unui sprijin financiar constând în subvenţionarea parţială a dobânzii (partea echivalentă cu ROBOR la 3 luni) pentru creditele contractate de fermieri în vederea asigurării capitalului de lucru.

Pot beneficia de acest sprijin întreprinderile care desfăşoară activitate în domeniul producţiei agricole primare (coduri CAEN 011–015), inclusiv:

• societăţi comerciale,
• asociaţii şi societăţi agricole,
• cooperative agricole,
• persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi familiale,
• asociaţii de fermieri.

Condiţii de eligibilitate esenţiale:

• Contractarea unui credit non-revolving pentru capital de lucru, în lei, de la o bancă înscrisă în Program;
• Fără proceduri de insolvenţă în derulare şi fără incidente de plată majore în ultimele 6 luni;
• Fără credite restante (sau în categoriile acceptate A, B, C);
• Activitate economică autorizată în domeniul agricol, conform documentelor ONRC;
• Plafonul maxim al ajutorului: echivalentul în lei a 50.000 euro per întreprindere unică în decurs de trei ani.

Schema este valabilă până la 31 decembrie 2025, iar plata ajutorului de minimis poate fi realizată până la 31 martie 2029. Bugetul total alocat este de 250 milioane lei, fiind estimată susţinerea a aproximativ 1.500 de beneficiari.

Prin lansarea acestui program ne propunem să oferim un sprijin concret fermierilor noştri, care se confruntă cu dificultăţi de acces la capitalul necesar pentru desfăşurarea activităţilor curente. Creditul Fermierului este un instrument de intervenţie rapidă şi eficientă, cu beneficii directe pentru producătorii agricoli români”, a declarat ministrul agriculturii, Florin Barbu.

Autor: Victoria Preda
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

 

Mai multe articole

Știrile zilei