29 ianuarie 2023
1.2 C
București

Consiliere psihologică GRATUITĂ pentru copiii din România

Programul „Din grijă pentru copii”, prin care pot fi oferite gratuit peste 70.000 de ore de consiliere psihologică, sprijin psihoterapeutic pentru copiii din România, devine operational.

Pe 25 noiembrie a fost publicată în Monitorul Oficial hotărârea de guvern privind aprobarea metodologiei de decontare a serviciilor de intervenţie psihologică şi psihoterapeutică şi modalităţile prin care copiii se pot înscrie în program.

Serviciile psihologilor implicaţi în acest proces vor fi decontate cu ajutorul Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. Acești psihologi, care fac parte din Colegiul Naţional al Psihologilor, trebuie să fie acreditaţi şi licenţiaţi pentru a funcţiona în acest program.

Consilierul de stat Mădălina Turza, coordonatorul programului, a prezentat paşii prin care copiii pot ajunge la aceste tipuri de terapii şi cum se pot înscrie în program.

În primul rând, cine poate observa sau sesiza nevoia de sprijin psihologic a copilului? Părintele, profesorii din învăţământul preuniversitar, asistenţii sociali, asistenţii medicali comunitari, mediatorii şcolari sau experţii locali pentru persoanele aparţinând minorităţilor rome. (…) Pasul numărul doi, ar fi acela în care părintele sau reprezentantul legal, merge la medicul de familie, la un medic şcolar, la medicii de psihiatrie pediatrică sau la consilierul şcolar care emite o recomandare pentru evaluarea psihologică în vederea intrării sau nu a copilului în program. Pasul numărul trei este acela de a selecta un psiholog. Deci, după ce am recomandarea (…) merg la şcoală, la conducerea sau administraţia şcolii sau întreb medicul de familie care este lista de psihologi disponibili în judeţul sau localitatea respectivă în care eu mă aflu, disponibili să evalueze şi să lucreze cu copilul. Pasul numărul patru este, evident, întâlnirea cu psihologul ales, evaluarea pe care o face psihologul şi, dacă se stabileşte nevoia de intervenţie, atunci copilul intră în programul terapeutic”, a explicat Turza.

Autor: Corina Gheorghe
Foto: Maria Mădălina Turza Facebook

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei