30 septembrie 2022
24 C
București

Condiții pentru a beneficia de schema de ajutor de stat pentru sprijinirea culturii

De citit...

Domeniul culturii va beneficia de sprijin financiar prin intermediul unei scheme de ajutor de stat. Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, a anunțat că, pentru accesarea granturilor, este obligatorie înscrierea în Registrul sectorului cultural.

Bugetul estimat pentru implementarea acestui program este de 100 de milioane de euro.

Aceasta este, practic, o schemă de ajutor de stat umbrelă, care vizează cinci măsuri, iar beneficiari eligibili sunt entităţi de drept privat (…) organizaţii neguvernamentale, societăţi comerciale, atât IMM-uri cât şi întreprinderi mari, care au desfăşurat activităţi în ultimii doi ani, conform raportului de activitate asumat de reprezentantul legal al solicitantului, în unul dintre următoarele domenii culturale: artele spectacolului – teatru, muzică, dans; artele vizuale – pictură, sculptură, film, fotografie; patrimoniu – carte, audiovizual sau educaţie culturală. Sunt înscrişi în registrul sectorului gestionat de Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală la data depunerii proiectului. Registrul sectorului cultural – adresa este culturadata.ro/registrulsectoruluicultural.(…) Toţi potenţialii beneficiari ai schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea culturii vor avea obligativitatea – e foarte important acest lucru de precizat – obligativitatea înscrierii în acest registru”, a explicat ministrul Culturii.

Platforma şi formularul de înscriere vor fi disponibile de joi, iar perioada de preînscriere se va încheia în 25 noiembrie.

Este foarte important, pentru că trebuie ştiut faptul: cine nu se înscrie, nu va putea beneficia de sprijinul financiar. Deci este o condiţie pentru a te înscrie pe acea platformă gestionată de unitatea de management a proiectului, prin care te înscrii pentru a beneficia de aceste granturi, una din condiţii este să exişti întâi în acest Registru al sectorului cultural. Practic, aici noi rezolvăm două probleme, pentru că existenţa şi completarea acestui registru era o problemă veche în sectorul cultura”, a atras atenția Bogdan Gheorghiu.

Operatorii culturali care nu au venituri din vânzare de bilete vor fi beneficiari de microgranturi, valoarea maximă a ajutorului de stat pe microgranturi fiind echivalentul a sumei de 4.000 de euro pe beneficiar de ajutor de stat.

Pe măsura – granturi pentru organizarea festivaluri culturale, pentru operatorii culturali care au organizat un festival cultural cu vânzare de bilete, valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 25% din valoarea brută a biletelor vândute la ediţia din 2019 a festivalului respectiv, dar nu mai mult de 800.000 de euro. Există un plafon care practic este aplicat la nivelul întregii Europe, acesta de 800.000 de euro. Pe măsura care vizează granturi pentru organizarea de evenimente culturale, aici avem în vedere operatorii culturali care au organizat evenimente culturale în anul 2019 şi au venituri din bilete vândute”, a precizat ministrul Culturii.

În cazul evenimentelor muzicale şi evenimente de tip stand up comedy, pentru cei care au organizat între 1 şi 10 evenimente în anul 2019, valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul a 5% din valoarea brută a biletelor vândute, dar nu mai mult de 800.000 de euro.

Pentru cei care au organizat între 11 şi 50 de evenimente în anul 2019, valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul a 7% din valoarea brută a biletelor vândute în 2019, iar la cei care au avut peste 50 de evenimente organizate în anul 2019, valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 9% din valoarea brută a biletelor vândute.

În cazul evenimentelor din alte domenii culturale decât domeniul muzical şi stand up comedy, valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 50% din valoarea brută a biletelor vândute la evenimentele organizate în 2019, dar nu mai mult de 800.000 de euro.

Gheorghiu a mai menţionat că, în privinţa granturilor pentru librării, valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 25% din valoarea brută a vânzărilor de carte din 2019, dar nu mai mult de 800.000 de euro. La aceste granturi, contribuţia statului este de 80% şi beneficiarul trebuie să vină cu 20%.

La granturile pentru edituri, valoarea maximă a ajutorului de stat este echivalentul în lei a 25% din valoarea brută a vânzărilor fizice directe de carte din 2019, dar nu mai mult de 800.000 de euro.

Practic, aici ajutăm editurile din două puncte de vedere, pentru că, o dată, banii care merg către librării vor ajunge şi la edituri, dar există cazuri când editurile vând direct carte fără a face acest lucru prin intermediul librăriilor şi, de aceea, am implementat această măsură suplimentară, pentru a acoperi şi acest segment”, a explicat ministrul.

Categoriile de costuri eligibile include cheltuielile de exploatare, închirierea unor proprietăţi şi locaţii culturale, închiriere/achiziţie scenotehnică, logistică, onorarii pentru artişti, costurile pentru promovare, producţie publicitară şi difuzare.

Autor: Ioana Galeș
Foto: Pixabay.com/ Bogdan Gheorghiu Facebook
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img