29 martie 2024
12.6 C
București

Companiile își calculează foarte atent bugetele. Extrabeneficiile sunt alese astfel încât să-și atingă obiectivele

Contextul economic obligă firmele să fie foarte atente la bugetele lor, iar cheltuielile sunt gândite astfel încât să genereze cât mai multe avantaje pentru business. O importanță deosebită este acordată extrabeneficiilor, acestea fiind alese cu maximă atenție, astfel încât să își atingă cu adevărat obiectivul.

Este bine că avem o plajă mai mare de opțiuni și acest lucru sprijină cultura de afaceri prietenoasă cu angajații și familiile acestora. Dar, pentru a gestiona acest sistem de beneficii este nevoie să fie implementat un sistem administrativ-contabil-de salarizare care să ofere raportările necesare pentru aplicarea corectă a legii și pentru transparență față de angajați.”, punctează Ioana Arsenie, profesionist în finanțe cu experiență de 22 de ani în roluri strategice, board advisor și fondatoarea Trusted Advisor & Trusted App- aplicatia de raportare financiară și bugetare digitalizată pentru IMM-uri.

Expertul dă ca exemplu Legea nr. 34/2023, publicată recent în Monitorul Oficial, care  aduce o facilitate fiscală nouă angajatorilor. „Dacă angajatorii decontează pentru salariați abonamentele cu accesul la săli și facilități sportive în scopul practicării sportului și educației fizice sau, după caz, abonamente la servicii medicale ce sunt decontate tot de furnizorul ce permite accesul la facilitățile sportive, acestea nu sunt considerate venituri de natură salarială și nici nu se datorează asigurări sociale într-un plafon anual de 400 euro de persoană.”, explică Ioana Arsenie.

CITEȘTE ȘI: Ioana Arsenie: Evaluarea anuală, abordare financiară integrată. Check-list pentru antreprenori

Specialistul Trusted Advisor amintește faptul că, din 1 ianuarie 2023, s-a corelat partea de beneficii suplimentare cu valoarea salariului, în sensul că avem un plafon lunar pentru beneficii salariale neimpozabile, respectiv 33% din salariul brut.

În lista beneficiilor supuse acestei plafonari se regăsesc următoarele beneficii, expuse succint:

  • Indemnizații de detașare și delegare (diurnă)
  • Cv hranei acordate de angajator (permisă în limita sumei de 30 ron/zi=valoarea unui tichet de masă)
  • Cazare/chirie spații de locuit puse la dispoziție de angajator, în condițiile legii și limitele specifice
  • Servicii turistice și de tratament, inclusiv transportul, pe perioda concediului
  • Contribuția la un fond de pensii facultative, în limita a 400 euro/an
  • Prime de asigurare voluntară de sănătate sau abonamente medicale în limita a 400 euro/an
  • Abonamentele cu acces la săli și facilități sportive
  • Indemnizația de telemunca 400 ron/luna (pro-rată zile lucrate).

Mare atenție! Beneficiile salariale care prin cumul depășesc 1/3 din salariul lunar de baza se impozitează similar cu bonusurile și primele de performanță

La ce valoare se pot ridica beneficiile, în funcție de valoarea salariului lunar

La un salariu brut 6.000 de lei (net 3.500 lei), angajatorul poate acorda beneficii neimpozabile în sumă de 2.000 lei, adică 4.800 euro/an. Banii respective pot fi alocați pe categoriile de mai sus, în funcție de opțiunea companiilor și a angajaților. Dacă beneficiile depășesc 33% din salariul de baza se aplică impozitarea completă (avantaj în natură), cu evidențierea în statul și fluturașii de salarii.

CITEȘTE ȘI: Ioana Arsenie: Într-o afacere de familie, fiecare om este important și se dorește să își atingă potențialul maxim, personal și profesional

400 euro/an înseamnă aproximativ 165 lei/luna. Pentru un volum mare de angajați se poate negocia, dar chiar și așa, cu greu se poate obține acest preț de abonament lunar. În concluzie, diferența va fi impozitată, cu reținere din salariul net. Aici văd o limitare în ceea ce privește aplicabilitatea pentru firme mici și mijlocii. Concret, angajatorii încheie contracte cu furnizorii de abonamente cu acces la săli și facilități sportive și includ acest beneficiu în pachetele salariale, prin semnarea de acte adiționale. În companiile mari, sindicatele negociază la aceste beneficii, în funcție de bugetele alocate pentru fiecare post din organigramă.”, arată Ioana Arsenie.

Mai multe informații găsiți pe https://trustedadvisor.ro/ si https://ioanaarsenie.ro/

Autor: Victoria Preda
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei