Home Actualitate Republica Moldova Companiile aeriene înregistrate în Republica Moldova au fost scoase de pe lista...

Companiile aeriene înregistrate în Republica Moldova au fost scoase de pe lista neagră a UE

Comisia Europeană anunță ca a scos de pe lista companiilor aeriene interzise în Uniunea Europeană toate entitățile de acest tip înregistrate în Republica Moldova. Decizia Executivului comunitar este o urmare a faptului că s-a constatat o îmbunătățire a siguranței aeriene în această ţară.

Menţinerea celui mai ridicat nivel de siguranţă pentru toţi călătorii şi personalul aerian este o prioritate absolută. Lista UE a transportatorilor aerieni care nu îndeplinesc standardele de siguranţă rămâne unul din cele eficiente instrumente de care dispunem pentru a atinge acest obiectiv. Sunt încântat în mod special că, după doi ani de muncă intensă, putem astăzi să scoatem de pe această listă toţi transportatorii aerieni din Republica Moldova, ceea ce le deschide calea să îşi reia zborurile cu destinaţia UE”, a declarat comisarul pentru Transporturi, Adina Vălean.

În acest moment, lista transportatorilor aerieni care nu îndeplinesc standardele de siguranţă, altfel spus lista companiilor aeriene care fac obiectul unei interdicţii de exploatare sau al unor restricţii operaţionale pe teritoriul Uniunii Europene, include 97 de companii aeriene.

90 dintre firmele care sunt interzise în spaţiul aerian al UE sunt certificate în 15 state. Ele au intrat pe lista neagră din cauza unei supravegheri inadecvate a siguranţei din partea autorităţilor aeronautice din aceste state.

Celelalte şapte companii aeriene individuale sunt pe listă din cauza deficienţelor grave în materie de siguranţă identificate. Este vorba despre Avior Airlines (Venezuela), Blue Wing Airlines (Surinam), Iran Aseman Airlines (Iran), Iraqi Airways (Irak), Med-View Airlines (Nigeria), Skol Airline LLC (Rusia) şi Air Zimbabwe (Zimbabwe).

Alte două companii aeriene fac obiectul unor restricţii operaţionale şi pot efectua zboruri către UE doar cu anumite tipuri de aeronave sunt Iran Air (Iran) şi Air Koryo (Coreea de Nord).

Autor: Mihai Colț
Foto: Arhiva Ordinea Zilei/ Pixabay.com
Exit mobile version