29 ianuarie 2023
0.7 C
București

Colinele Transilvaniei, destinație de ecoturism

Colinele Transilvaniei reprezintă o nouă destinație ecoturistică care a primit certificarea de la Ministerul Turismului. Zona se întinde pe o parte din teritoriul județelor Brașov, Mureș și Sibiu și este delimitată geografic de râurile Târnava Mare, Olt și bazinul Hârtibaciu.

Zona se întinde pe mai bine de 260.000 de hectare, cu un peisaj natural pe care oamenii l-au menținut aici de sute de ani și pe care se află :

  • arii naturale protejate,
  • 44 de comunități care oferă experiențe de suflet pentru turiștii români și străini,
  • biserici fortificate,
  • situri UNESCO,
  • case săsești tradiționale renovate și transformate în pensiuni,
  • 600 de kilometri de trasee turistice marcate, pentru drumeție sau cicloturism

Destinația Ecoturistică Colinele Transilvaniei include arii protejate de interes național și arii protejate ce fac parte din rețeaua europeană Natura 2000, cea mai mare rețea ecologică din lume, cu peste 25.000 de situri pe tot continentul, între care 531 pe teritoriul României – 7 dintre acestea în zona noastră.

Numărul mare de arii protejate face ca zona aceasta să fie a doua zonă ca mărime din ţară cu statut de protecție, după rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Însumează 267.438 ha și găzduiește peste 90.000 de locuitori, în 44 de comune, întinse pe 3 judeţe (Sibiu, Mureș și Brașov).

Turiștii revin aici pentru cultura și tradițiile locale, care includ și o gastronomie bogată, precum și pentru vacanțe active în mijlocul naturii.

În ultimii cinci ani procentul celor care vin în zonă de mai multe ori pe an a crescut de patru ori, iar durata vizitelor de peste trei nopți s-a dublat.

Astfel operatorii locali de turism, care promovează standarde ridicate, sunt încurajați să continue, iar comunitățile recunosc valoarea naturii și a obiceiurilor pe care le păstrează

Certificarea, obținută în urma unui proces de evaluare, recunoaște „dezvoltarea destinației Colinele Transilvaniei pe principii durabile” și va putea fi folosită în promovarea experiențelor turistice în zonă pe o perioadă de trei ani.

Certificarea destinațiilor de ecoturism în România este realizată de Ministerul Turismului, https://turism.gov.ro/web/desemnarea-destinatiilor-ecoturistice/ pentru a promova zone în care se dezvoltă un turism sustenabil, bazat pe valori ale ariilor naturale protejate și ale comunităților locale.

În prezent există alte trei destinații certificate în țara noastră, alături de Colinele Transilvaniei, și anume Țara Hațegului- Retezat, Țara Dornelor și Eco-Maramureș.

Aventura de a avea o destinație ecoturistică în zona Transilvaniei a început acum peste zece ani, când un grup local de inițiativă a văzut ecoturismul ca o modalitate de a ajuta această zonă, cu valori naturale și culturale bine păstrate, să se dezvolte echilibrat folosind aceste valori ca elemente principale de atracție pentru turiștii. Și asta a funcționat, mai întâi pentru vizitatorii din străinătate, care au apreciat unicitatea experiențelor din Colinele Transilvaniei, apoi, în ultimii cinci ani, din ce în ce mai mult, și pentru români. Este o mare bucurie pentru toate organizațiile care s-au alăturat inițiativei și care contribuie, în multe comunități din zonă, la dezvoltarea locală bazată pe ecoturism. În același timp, pentru noi cei implicați, este o onoare care ne obligă să promovăm menținerea unui standard ridicat al experiențelor și al serviciilor turistice, pentru a păstra această certificare și a rămâne autentici pentru turiști” povestește Cristina-Ana Iliescu, din Unitatea de Management a Destinației.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Colinele Transilvaniei Facebook
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei