7 decembrie 2021
3 C
București

Coca-Cola este cel mai mare poluator cu plastic din lume. Ce alte companii mai apar în top?

De citit...

Organizația Greenpeace susține, prin intermediul unui studiu, că multinaționala de băuturi răcoritoare Coca-Cola este cel mai mare poluator cu plastic din lume. Compania împarte podiumul poluatorilor cu Pepsico, Unilever şi Nestlé.

Experții Greenpeace arată că firmele nominalizate au poluat cel mai mult lumea cu plastic pe parcursul ultimului an.

Cercetarea relevă faptul că multinaționala Coca-Cola, care s-a situat în fruntea listei în ultimii patru ani de când se realizează acest studiu din 2018, produce aproximativ 10 la sută din recipientele din plastic asociate mărcii care se aruncă în întreaga lume, reprezentând peste 3 milioane de tone de deşeuri.

În topul poluatorilor, poziția secundă este ocupată de Pepsico.

De asemenea, Greenpeace semnalează că Unilever, una dintre mărcile ce copatronează Summitul Climatic COP26 de la Glasgow, a depăşit anul acesta Nestlé ca poluator cu plastic, ocupând locul trei în lume.

În top 10 cei mai mari poluatori cu plastic din lume mai figurează Procter &Gamble, Mondelez, Philip Morris, Danone, Mars şi Colgate-Palmolive.

Cercetarea Greenpeace s-a realizat cu ajutorul a 11.000 de voluntari care au curăţat plajele din 45 de ţări şi care au strâns peste 330.000 de ambalaje din plastic.

Organizația amintește că impactul poluării cu plastic asupra schimbărilor climatice este semnificativ, având în vedere că 99% din aceste ambalaje sunt fabricate folosind combustibili fosili în industria petrochimică.

În timp ce Coca-Cola a fost sursa principală de poluare cu deşeuri plastice în Africa şi Europa, în SUA Nestle este compania care a poluat cel mai mult – Greenpeace descoperind pahare de la Solo Cup şi Starbucks.

Experții atrag atenția că toate aceste corporații, care generează în continuare cantităţi uriaşe de deşeuri, trebuie să îşi asume responsabilitatea unei schimbări fundamentale. Cea mai eficientă soluție este oprirea producției de plastic de unică folosinţă și adoptarea unor politici care să prioritizeze investițiile în materiale sustenabile, reutilizabile, prietenoase cu mediul.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img