29 martie 2024
11.9 C
București

Cimitirul Eternitatea din Iaşi are website. GALERIE FOTO+ VIDEO

Cimitirul Eternitatea din Iaşi are website. Pagina web www.eternitycemetery144.ro este dedicată celor mai importante personalităţi înhumate în acest loc.

În Cimitirul Eternitatea din Iaşi  și-au aflat odihna veșnică scriitorul Ion Creangă, poetul George Topârceanu, istoricul şi omul politic Mihail Kogălniceanu, care a fost prim ministru al României şi ministru al Afacerilor Externe, fostul primar al Iaşiului şi ministru Gheoghe Mârzescu, poetul Vasile Pogor, de asemenea fost primar al Iaşiului, sociologul Petre Andrei, fost ministru al Educaţiei, fizicianul şi inventatorul Ştefan Procopiu, poeta Otilia Cazimir, chimistul Petru Poni, care a fost şi ministru al Cultelor şi Instrucţiunii şi primar la Iaşiului, poetul Cezar Ivănescu, şi pictorul Sabin Bălaşa.

Website-ul promovează cimitirul „Eternitatea” ca spaţiu cultural important pentru memorializarea trecutului. Este primul website al cimitirului ieşean, al cărui punct central îl reprezintă harta interactivă în care sunt marcate 50 de monumente funerare importante, care sunt prezentate şi video de către o echipă de specialişti din diverse domenii. Website-ul integrează şi o bază de date despre personalităţile înhumate în cimitirul Eternitatea. Prin activităţile sale, proiectul „Post Eternity – 144” recuperează o parte a memoriei comunităţii, într-o manieră uşor de accesat, folosind noile instrumente media pentru a semnifica importanţa patrimoniului”, au precizat reprezentanții Societății de Studii Istorice din România.

Lansarea acestui website este parte a proiectului „POST-Eternity 144”, care are în vedere realizarea unui tur ghidat în cimitirul Eternitatea pe tema „Arta monumentelor funerare”.

Cimitirul este un adevărat muzeu în aer liber, care relevă evoluţia stilurilor şi orientărilor estetice care definesc sculptura şi arhitectura românească, de la neoclasic la baroc sau neogotic flamboiant. Busturile, altoreliefurile, monumentele funerare, obeliscurile realizate de sculptori mai mult sau mai putin cunoscuţi alcătuiesc o colecţie de artă integrată în natură.

Autor: Ligia Beatrice Vasilescu
Foto/ video: www.eternitycemetery144.ro
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Hidroelectrica vrea ca profitul net de 6,3 miliarde lei să ajungă la acţionari

Hidroelectrica propune acţionarilor repartizarea a 100% din profitul net realizat pe parcursul anului 2023, conform prevederilor legale şi a politicii societăţii.Propunerea vine în contextul...

Știrile zilei