7 decembrie 2021
3 C
București

Certificatul verde COVID reprezintă o prioritate pentru România

De citit...

Odată instalat noul guvern, pregătirile pentru implementarea la scară largă a certificatului verde COVID ar trebui să intre în linie dreaptă. De altfel, premierul desemnat Nicolae Ciucă a făcut apel la toţi parlamentarii să adopte legea în domeniu.

Certificatul verde reprezintă o prioritate. Suntem o ţară care a avut o experienţă tragică a valului patru. Observăm că în celelalte ţări din Europa se manifestă al cincilea val. (…) Ca atare, fac apel la toţi parlamentarii să înţeleagă şi să finalizeze procesul de adoptare a legii pentru certificatul verde”, a punctat Nicolea Ciucă.

La ora actuală, proiectul privind certificatul verde se află în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor. Plenul Camerei este for decizional pentru acest proiect.

Ce spune Alexandru Rafila despre certificatul verde? 

După ce a primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, Alexandru Rafila a făcut câteva precizări legate de certificatul verde, despre care a menționat că este un instrument care salvează vieţi, dar el trebuie introdus la momentul oportun.

Vă dau doar un exemplu teoretic, lucrul ăsta nu l-am stabilit, am discutat în principiu cu specialişti de sănătate publică: introducerea, de exemplu, ar putea să fie după trei săptămâni de creştere consecutivă cu un indice de multiplicare mai mare de 1,5. Retragerea ar fi o scădere similară, dar şi sub o incidenţă, să spunem, de 1 sau de 0,5, adică trebuie să găsim o incidenţă foarte scăzută, încât lucrul ăsta să nu pună în pericol sănătatea populaţiei. Trebuie, în paralel, să nu renunţăm la încurajarea vaccinării, pentru că până la urmă trebuie să facem doar acest lucru, să încercăm să explicăm oamenilor că acest certificat verde este pentru protejarea sănătăţii, nu este un instrument opresiv. Certificatul verde este un instrument care salvează vieţi, dar el trebuie introdus la momentul oportun. (…)Noi, prin lege, putem să stabilim un cadru şi intrarea în funcţiune a certificatului se poate face în orice moment este nevoie de acest lucru. Nu discutăm de o amânare, cum se spunea, că o amânăm în ianuarie. Noi putem să discutăm despre un act normativ nou, cred că ar trebui să fie un act normativ nou, şi atunci putem să mergem cu un mecanism predictibil, lumea ştie despre ce este vorba, este anunţată din timp dacă există creşteri prelungite ale transmiterii”, a explicat Rafila.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Arhiva Ordinea Zilei
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img