7 decembrie 2021
3 C
București

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor recomandă doza „ booster” pentru toți adulții. VIDEO

De citit...

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) face o recomandare clară în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID.

Andrea Ammon, directoarea centrului, a declarat că dozele de supra-rapel („booster”) ale vaccinurilor anti-COVID-19 ar trebui să fie administrate tuturor cetăţenilor adulţi, cu prioritate celor cu vârste de peste 40 de ani. Prin această poziție se remarcă o schimbare majoră faţă de recomandările formulate până acum de această agenţie de sănătate publică din Europa.

ECDC a îndemnat miercuri statele din UE să ia măsuri urgente în faţa recrudescenţei pandemiei de coronavirus din Europa şi a riscurilor sanitare foarte mari care sunt prognozate pentru lunile decembrie şi ianuarie.

Dozele booster ar trebui avute în vedere pentru toţi indivizii adulţi, cu prioritate pentru persoanele cu vârste de peste 40 de ani”, a punctat Andrea Ammon.

Expertul a menționat că dozele de supra-rapel ar trebui să fie administrate la cel puţin şase luni după completarea schemei iniţiale de vaccinare.

Aceeaşi agenţie a cerut, de asemenea, ţărilor din UE să crească ratele de vaccinare în rândul populaţiei generale, în special acelor state care înregistrează în prezent rate mici de imunizare.

Recomandările formulate de ECDC nu au caracter obligatoriu pentru guvernele din UE, dar sunt folosite în adoptarea deciziilor care ţin de domeniul sănătăţii publice.

În precedentele sale recomandări, anunţate în luna septembrie alături de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) spunea că nu exista o nevoie urgentă pentru administrarea de doze „booster” persoanelor vaccinate cu schemă completă din populaţia generală şi sugera că aceste doze suplimentare ar trebui injectate doar persoanelor cu sisteme imunitare slăbite şi, ca măsură de precauţie, persoanelor vârstnice cu stări de sănătate precare.

Dovezi disponibile spre consultare care au fost obţinute din Israel şi Marea Britanie arată o creştere semnificativă a protecţiei împotriva riscului de infectare şi a formelor severe de COVID-19 după administrarea unei doze booster în toate grupurile de vârstă, pe termen scurt”, a precizat ECDC, într-un raport.

Andrea Ammon a mai spus că dozele „booster” vor creşte protecţia împotriva riscului de infectare cauzat de scăderea treptată a imunităţii şi că aceste doze „ar putea să reducă transmiterea virală în populaţia generală şi să prevină spitalizări şi decese suplimentare”.

Ea i-a sfătuit pe guvernanţii din ţările europene cu rate mici de vaccinare să îşi accelereze campaniile de vaccinare şi a avertizat în legătură cu un risc major de apariţie a unui nou vârf de decese şi de spitalizări în Europa în lunile decembrie şi ianuarie, dacă măsurile recomandate de ECDC nu vor fi implementate.

Nivelul general de vaccinare din Uniunea Europeană şi cele trei ţări incluse în Spaţiul economic european, care este încă inferior pragului de 70% din populaţia totală, „ascunde un decalaj major vaccinal, care nu poate fi acoperit cu rapiditate şi care oferă virusului un spaţiu vast în care acesta poate să se răspândească”, se afirmă în noul raport publicat de ECDC.

În Uniunea Europeană, 67,7% din populaţia totală a primit două doze de vaccin, însă diferenţele sunt uriaşe între ţări. Astfel, potrivit statisticilor oficiale de marţi, doar 24,2% dintre bulgari sunt vaccinaţi cu schemă completă, în timp ce acest procent este de 86,7% în rândul portughezilor.

Autor: Sofia Filip
Foto/video: ECDC Facebook

 

 

 

 

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img