18 aprilie 2024
10.2 C
București

Centenarul Încoronării de la Alba Iulia

Alba Iulia va găzdui, în perioada 13-16 octombrie, o serie de evenimente culturale (expoziţii tematice, lansări de carte, concerte omagiale, proiecţii de film, reconstituiri istorice) menite să marcheze celebrarea Centenarului Încoronării.

Centenarul Încoronării de la Alba Iulia se va desfăşura, în perioada 13-16 octombrie 2022, sub Înaltul Patronaj al Primului Ministru al României. Prim ministrul României, domnul Nicolae – Ionel Ciucă, a acordat, în data de 31 august 2022, Înaltul Patronaj evenimentelor organizate cu prilejul Centenarului Încoronării Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria la Alba Iulia”, precizează organizatorii.

Centenarul Încoronării este organizat de Consiliul Judeţean, Primăria Municipiului Alba Iulia, Instituţia Prefectului şi Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia, care doresc să readucă în atenţia contemporanilor oamenii şi faptele care au făcut istoria acum 100 de ani, în 1922, la Alba Iulia.

Timp de patru zile, locuitorii judeţului Alba, dar şi mulţi turişti sunt aşteptaţi să se bucure de o serie de evenimente culturale menite să marcheze celebrarea Centenarului Încoronării: expoziţii tematice, lansări de carte, concerte omagiale, proiecţii de film, dar şi spectaculoase reconstituiri istorice.

Prin încoronarea din 15 octombrie 1922 de la Alba Iulia, eveniment supranumit „Întabularea Transilvaniei pe România”, a fost consfinţit actul istoric de la 1 Decembrie 1918.

Zeci de mii de persoane, printre care reprezentanţi ai corpului diplomatic, trimişi speciali din mai multe ţări şi jurnalişti străini, au fost prezente atunci la Alba Iulia, la încoronarea ca suverani ai României Mari a Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, ceremonie concepută ca un spectacol de neuitat. Populaţia oraşului era atunci de doar 10.000 de locuitori, iar la încoronare au asistat peste 30.000 de persoane.

Încoronarea ar fi trebuit să aibă loc cu un an mai devreme, în 28 septembrie 1921, dată care corespundea zilei urcării pe tron a Regelui Ferdinand, dar acest lucru nu s-a concretizat din cauza certurilor dintre liderii partidelor politice. De altfel, şi la 15 octombrie 1922, la Încoronare, au absentat liderii unor partide politice din Opoziţie.

Prin intermediul presei şi al cinematografului, evenimentul încoronării de la Alba Iulia a ajuns cunoscut în întreaga lume. O peliculă din 1939, în fapt un Jurnal sonor, realizat de Oficiul Naţional al Cinematografiei din Bucureşti, cuprinde şi imagini filmate în timpul ceremoniei din 1922.

Autor: Bella Steriadis
Foto: Consiliul Județean Alba

Mai multe articole

Știrile zilei