28 septembrie 2023
19.8 C
București

Celeste Saulo, prima femeie care conduce Organizaţia Meteorologică Mondială

Conducerea Organizației Meteorologice Mondiale este preluată de Celeste Saulo, Argentinianca este prima femeie care ajunge în această funcție. Ea are sarcina de a intensifica eforturile de combatere a schimbărilor climatice.

În vârstă de 59 de ani, Celeste Saulo a fost aleasă în această funcție cu o majoritate zdrobitoare joi la Geneva. Ea îşi va prelua postul de directoare generală a OMM la 1 ianuarie 2024, înlocuindu-l pe finlandezul Petteri Taalas.

„Într-un moment în care inegalitatea şi schimbările climatice reprezintă cele mai mari ameninţări globale, OMM trebuie să contribuie la consolidarea serviciilor meteorologice şi hidrologice pentru a proteja populaţiile şi economiile acestora, prin furnizarea de servicii rapide şi eficace şi de sisteme de avertizare timpurie”, a declarat Saulo.

Celeste Saulo conduce agenţia meteorologică din ţara sa din 2014. În noua funcție, a fost aleasă din primul tur de scrutin prin vot secret de către ţările membre ale OMM, reunite în Congres la Geneva.

Ea a primit 108 voturi, faţă de 37 pentru principalul său rival, Zhang Wenjian din China, actualul număr trei în organizaţie.

Actualul număr doi din OMM, secretarul general adjunct Elena Manaenkova, s-a aflat, de asemenea, în cursă, la fel ca şi Albert Martis, şeful serviciului meteorologic din Curaçao.

Saulo era deja prima femeie care a ocupat postul de prim-vicepreşedinte al OMM din 2019.

Celeste Saulo a obţinut un masterat în ştiinţe meteorologice în 1987 la Universitatea din Buenos Aires (UBA). În 1996, ea obţinut un doctorat în ştiinţe ale atmosferei la aceeaşi universitates, scrie AGERPRES.

Alegerea sa reprezintă punctul culminant al Congresului Meteorologic Mondial, adunarea generală a celor 193 de state şi teritorii membre ale OMM, care are loc doar o dată la patru ani.

Autor: Ioana Galeș
Foto: World Meteorological Organization
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei