24 aprilie 2025
17.9 C
București

Cele 10 porunci ale șomerului aflat în cautare de job

Vrei să te integrezi cât mai repede pe piața muncii? Atunci trebuie să ai în vedere cele 10 porunci ale șomerului aflat în cautare de job.

1.Trebuie să-ți stabilești foarte clar obiectivele

Dacă te regăsești printre cei care au rămas fără loc de muncă gândește-te de ce s-a întâmplat acest lucru și încearcă să-ți creionezi foarte bine deprinderile pe care ți-ar plăcea să le vezi valorificate la noul tău job. Încearcă să răspunzi la următoarele întrebări și așa vei face un pas înainte în găsirea unei alte slujbe: „cum vrei să fie viitorul job?”, „cât de departe de casă ești dispus să lucrezi?”, „și de ce ai alege acest gen de loc de muncă?”.

Nu trebuie ignorat nici factorul financiar, de aceea stabilește-ți foarte clar care este nivelul salarial minim pe care l-ai accepta pe durata perioadei de probă, respectiv care este un salariu confortabil pe care te gândești să-l ceri după expirarea intervalului de probă. Vreau să muncesc, aș accepta orice loc de muncă sunt aspecte importante pentru șomeri, dar sunt extrem de generale, nu ajută intervievatorul să te cunoască mai bine, și cu atât mai bine să te ghideze către un loc de muncă anume ori să-ți rețină candidatura.

2.Trebuie să strângi și să analizezi informații pentru a putea profita de ele

Culege cât mai multe date referitoare la agențiile de recrutare care te-ar putea ajuta și domeniile de activitate, respectiv companiile care te-ar putea interesa. Caută persoane de contact care te-ar putea recomanda cuiva din agențiile / companiile respective. Interesează-te însă cui anume trimiți CV-ul și personalizează scrisoarea care-l însoțește, adresându-te direct, nominal, persoanei respective. Cere ajutor, anunță cât mai mulți dintre cunoscuți că ești în căutarea unui loc de muncă și transmite-le și detaliile de la punctul 1.

3.Trebuie să profiți de punctele tale forte

Pregătește un răspuns clar, concis și relevant pentru întrebarea „ce știi să faci cel mai bine?”. Scoate în evidență, atât în CV, cât și la interviu, eventualele cunoștințe, abilități și aptitudini pe care le ai, respectiv rezultate obținute în timp, care arată că prezinți o candidatură valoroasă și interesantă. Dacă ai respectat porunca 2, ai deja informații și știi unde îți poți trimite candidatura pentru un loc de muncă anume, subliniind legăturile dintre cerințele locului respectiv de munca și caracteristicile candidaturii tale. Nu aplica la întâmplare doar de dragul de a o face.

4.Tratează cautarea unui job ca și cum ar fi un loc de muncă în sine

Căutarea unui loc de muncă este, în sine, o activitate intensă și de durată, care necesită o abordare structurată, timp și energie. Ține (eventual într-un tabel) evidența tuturor CV-urilor și scrisorilor trimise, cu date și persoane de contact, ca să-ți poți gestiona mai ușor aplicațiile.

5.Trebuie să te pregătești din timp pentru fiecare interviu

Dacă ai respectat cele de mai sus și ai fost invitat la un interviu, ar trebui să fie vorba de un job interesant pentru tine. Ține cont de faptul că la interviu esențialul este să arăți că tu ești persoana cea mai potrivită pentru job. Pregătește-te din timp pentru discuție, ca să poți fi relaxat pe durata interviului și să poți lăsa o impresie cât mai favorabilă. Trebuie să ajungi mai devreme cu 5-10 minute față de ora fixată. Vei avea timp în plus și vei putea să observi cum merg lucrurile la compania respectivă. Vino îmbrăcat decent.

6.Înțelege procesul de recrutare

CV-ul tău este unul din cele câteva sute primite pentru fiecare anunț sau loc de muncă de către un consultant sau angajator. Aceștia vor selecta inițial un număr de persoane cu care să stea de vorbă la telefon. Dintre persoanele intervievate telefonic, o parte vor fi invitate la un interviu individual sau de grup. Persoanele selectate în urma primului interviu față în față fie au acces direct la job, fie continuă procesul de selecție.

7.Trebuie să dai dovadă de perseverență

Se întâmplă destul de rar ca primul CV trimis să-ți aducă și angajarea. Găsirea unui nou loc de muncă e un proces de durată. Uneori, se întâmplă să nu fii selectat pentru locul dorit. Fii perseverent și nu te descuraja!

8.Ia în calcul activitățile de voluntariat

Dacă simți că nu poți sta toată ziua acasă, caută o fundație care să activeze într-un domeniu de activitate pe care să-l găsești interesant și du-te să le propui o colaborare. Îți vei extinde numărul de cunoștințe, îți va spori experiența și, în unele cazuri, e posibil să beneficiezi de instruire gratuită.

9.Ține legătura cu intervievatorul

La finalul interviului, cere părerea intervievatorului despre candidatura ta. Ulterior, ține, periodic, legătura cu intervievatorul, fie telefonic, fie prin e-mail.

10.Ia în calcul alte opțiuni

Dacă nu găsești un loc de muncă din zona ta de interes, gândește-te la soluții de rezervă: revizuiește-ți așteptările salariale, ai în vedere și locuri de muncă part-time, sau contracte cu durata determinate.

Autor: Isabela Nicolescu

Foto: Arhiva Ordinea Zilei

Mai multe articole

Știrile zilei