Home Locuri de muncă Cea mai mare economie europeană se luptă cu deficitul de lucrători calificaţi....

Cea mai mare economie europeană se luptă cu deficitul de lucrători calificaţi. Se caută avocați, ingineri, arhitecți…

Germania are de suferit din cauza deficitului de lucrători calificaţi, care se adâncește tot mai mult, punând cea mai mare economie europeană într-o situație fără precedent. Bloomberg comentează că multe firme din această țară se plâng că nu-și pot duce la îndeplinire planurile de afaceri din cauza faptului că au nevoie de personal calificat.

Un sondaj al Institutului economic Ifo, dar publicității miercuri, indică faptul că peste 43% dintre cele aproximativ 9.000 firme incluse în sondaj au raportat în iulie că sunt afectate de lipsa angajaţilor calificaţi, faţă de un nivel de 42% în aprilie. Nivelul record de aproape 50% a fost înregistrat în iulie 2022.

Datele revizuite ale Oficiului federal de statistică (Destatis) arată că Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat o creştere zero în perioada aprilie-iunie 2023, după două trimestre consecutive de contracţie, de 0,4% respectiv 0,1%. Stagnarea economiei germane în trimestrul al doilea al acestui an este o performanţă sub estimările analiştilor, care mizau pe un avans de 0,3%.

Cheltuielile de consum ale gospodăriilor s-au stabilizat în al doilea trimestru al acestui an, după performanţele slabe din timpul iernii, însă nu a fost suficient pentru a contracara declinul din sectorul manufacturier.

Studiul Ifo mai arată că sectorul serviciilor a fost în mod special afectat de lipsa de lucrători calificaţi, în contextul în care trei sferturi dintre firmele de avocatură şi contabilitate nu reuşesc să găsească angajaţii de care au nevoie. Există, de asemenea, deficit record de angajaţi în transporturi, arhitectură şi inginerie.

Aproximativ 41% dintre producătorii de maşini şi echipamente se confruntă cu lipsa de lucrători calificaţi, iar pe ansamblul industriei deficitul este de sub 35%.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

CITEȘTE ȘI: Armata recrutează!

CITEȘTE ȘI: Crește competiția între candidați pe piața muncii

CITEȘTE ȘI: Posturile de software developer, ingineri și tehnicieni sunt cel mai greu de acoperit

 

Exit mobile version