29 mai 2023
23.5 C
București

Ce se întâmplă cu toți clienții Enel, după preluarea activelor de către PPC? Dar cu angajații…

Fitch şi S&P au oferit un feedback pozitiv legat de acordul prin care PPC preia activele Enel din România. Anunțul a fost făcut de compania elenă, care a subliniat că tranzacția nu va afecta angajații din țara noastră. Totodată, clienţii vor fi deserviţi în continuare în condiţiile contractuale existente.

Acordul de preluare a activelor Enel din România de către PPC a primit feedback pozitiv atât din partea Fitch, cât şi din partea S&P. Achiziţia Enel România se aliniază strategiei PPC privind tranziţia energetică, dar şi cu planul său de expansiune în Europa de Sud-Est, permiţând explorarea unor oportunităţi de creştere pe o piaţă mai puţin congestionată. Activităţile Enel din România reprezintă alegerea ideală, atât din punct de vedere geografic, cât şi din punct de vedere al afacerilor, întărind astfel prezenţa PPC în regiune. România este o piaţă importantă din punct de vedere strategic pentru PPC”, au precizat reprezentanții companiei elene.

Odată cu finalizarea achiziţiei, Grupul PPC îşi va consolida poziţia în regiune şi va deveni cel mai mare jucător de pe piaţa de energie din Europa de Sud-Est. Mai exact, va depăşi capacitatea instalată de 11 GW şi va deservi 8,9 milioane de clienţi, pe mai multe pieţe, cu aproximativ 41 TWh de energie electrică furnizată, 78 TWh distribuiţi şi peste 27 TWh generaţi, în timp ce baza reglementată a activelor (Regulated Asset Base) va ajunge la 4,15 miliarde de euro.

Totodată, în urma achiziţiei, se preconizează că EBITDA va creşte cu 30%, de la circa 0,9 miliarde de euro, la circa 1,2 miliarde de euro (estimare făcută în baza rezultatelor estimate la final de 2022).

PPC se concentrează pe finalizarea acordului cu Enel, până în al treilea trimestru al anului, şi asigurarea unei tranziţii uşoare pentru toţi clienţii şi angajaţii români.

Compania îşi va continua activitatea în condiţii normale, fără schimbări pentru clienţii sau angajaţii Enel. Clienţii vor fi deserviţi în continuare în condiţiile contractuale existente, conform legislaţiei în vigoare. Preluarea nu va afecta în niciun fel angajaţii Enel din România, care vor fi o parte importantă a planurilor de creştere viitoare”, au mai spus reprezentanții PPC.

Compania elenă și-a propus să continue şi să dezvolte ceea ce Enel a construit în ultimii 18 ani în România în materie de energie verde, mobilitate electrică, portofoliu de clienţi şi servicii cu valoare adăugată.

Prezent în cinci ţări din sud-estul Europei şi cu o capitalizare bursieră de peste 3 miliarde de euro, PPC este o companie solidă, aflată în curs accelerat de creştere, care produce, distribuie şi furnizează energie electrică către consumatori. Grupul este prezent în Grecia (unde este lider de piaţă), Bulgaria (din 2015), Albania (din 2016), Macedonia de Nord (în urma achiziţiei EDS – Energy Distribution Solutions în 2018) şi România (achiziţia Enel România urmând să fie finalizată până în trimestrul III 2023). PPC a fost fondată în 1950 şi este listată la Bursa de Valori din Atena din 2001.

Grupul italian de utilităţi Enel a anunţat pe 9 martie că îşi va vinde operaţiunile din România către grupul grec Public Power Corp (PPC) pentru 1,26 miliarde de euro, în cadrul unui plan care vizează reducerea datoriilor şi concentrarea pe energiile verzi.

Acordul prevede plata de către PPC a unei sume totale de aproximativ 1,260 miliarde de euro, ceea ce evaluează societăţile vândute la circa 1,9 miliarde de euro (100% din acţiuni). În plus, suma totală poate fi ajustată conform unor clauze uzuale în astfel de tranzacţii precum şi printr-un mecanism pentru potenţiale plăţi ulterioare, în funcţie de valoarea viitoare a activităţii de retail”, au declarat reprezentanții Enel.

Autor: Victoria Preda
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei