7 decembrie 2023
0.2 C
București

Ce se întâmplă cu pensiile românilor care au muncit în Marea Britanie?

Simona Bucura – Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, a avut o întâlnire cu Andrew Noble, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, ocazie cu care au fost luate în discuție mai multe teme de interes pentru românii care au muncit sau muncesc în Marea Britanie.

Subiectul principal a vizat transferul drepturilor de pensie ale românilor stabiliți în Regat care se întorc în România după retragerea din activitate, dar și ale pensionarilor din Marea Britanie care au contribuții în România.

În acest moment, românii stabiliți în Marea Britanie pot obține pensie de stat după minimum 10 ani de contribuții, cu respectarea principiului totalizării perioadelor de cotizare din toate statele UE în care aceștia au muncit legal și au plătit cotizații pentru pensie.

Un alt aspect al discuției a fost întărirea colaborării pentru protejarea drepturilor lucrătorilor din ambele țări.

Ne dorim să avem o comunicare mai bună cu cetățenii noștri din ambele țări astfel încât toți să știe care le sunt drepturile și obligațiile pe care le au chiar dinainte de a pleca. Apreciez enorm misiunea pe care ați avut-o în România și felul în care ați făcut ca vocea românilor să fie auzită în Marea Britanie”, a spus Simona Bucura-Oprescu.

Corpul diplomatic de la București suntem impresionați de căldura românilor. Susținem parteneriatul nostru strategic și avem în continuare multe proiecte comune în domeniul muncii”, a spus Excelența Sa Andrew Noble.

Comunitatea de români este una dintre cele mai numeroase din Marea Britanie. 1.106.280 conaționali au primit noul statut de rezidență în Regat în baza Acordului de Retragere din Uniunea Europeană, fiind cea mai numeroasă comunitate de străini cu acest statut. Românii sunt, în general, bine integrați, iar majoritatea lucrează în sectoarele deficitare ale pieței muncii (medici, asistenți medicali, agricultură, construcții, agricultură, construcții îngrijirea persoanelor în vârstă).

Autor: Victoria Preda
Foto: Ministerul Muncii și Solidarității Sociale
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei