1 iulie 2022
35.1 C
București

CE a aprobat o schemă românească în valoare de 300 milioane euro. Fondurile sunt pentru IMM-urile din industria agroalimentară

De citit...

Comisia Europeană a aprobat o schemă românească în valoare de 300 milioane euro (1,5 miliarde RON), menită să sprijine entitățile agroalimentare în contextul pandemiei de coronavirus.

Schema a fost aprobată în temeiul cadrului temporar privind ajutoarele de stat.

În cadrul schemei, sprijinul public va lua forma unor subvenții directe de până la 120.000 euro (593.000 RON) per beneficiar.

Ajutorul de stat va fi accesibil întreprinderilor mici și mijlocii care își desfășoară activitatea în sectoarele agriculturii, pescuitului, acvaculturii și industriei alimentare. Măsura vizează atenuarea deficitelor de lichidități cu care se confruntă aceste întreprinderi și abordarea unei părți din pierderile pe care le-au suferit din cauza pandemiei de coronavirus și a măsurilor restrictive pe care autoritățile române au trebuit să le pună în aplicare pentru a limita răspândirea virusului.

Comisia Europeană a constatat că schema românească este în conformitate cu condițiile cadrului temporar.

În special, ajutorul:

  • (i) nu va depăși 2,3 milioane euro per beneficiar;
  • și (ii) se acordă până la 30 iunie 2022.

Comisia a concluzionat că măsura este necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE și cu condițiile prevăzute în cadrul temporar. Pe această bază, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Autor: Victoria Preda
Foto: Arhiva Ordinea Zilei
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole