7 decembrie 2023
0.2 C
București

Camera secretă a lui Michelangelo se deschide pentru public

Vizitatorii Muzeului Capelele Medici din Florenţa vor avea ocazia să intre în camera secretă a lui Michelangelo, locul în care se spune că acesta s-ar fi ascuns, în 1530, de familia Medici.

Se pare că artistul renascentist ar fi stat în această cameră secretă timp de două luni pentru a scăpa de răzbunarea puternicei familii care a condus Florenţa timp de peste trei secole.

Sursele istorice arată că, în cursul unei revolte care a dus familia Medici în exil, Michelangelo şi-a trădat foştii patroni şi s-a aliat cu adversarii lor.

Când familia a revenit la putere, câţiva ani mai târziu, artistul s-a temut pentru viaţa sa. Ar fi stat ascuns în această cameră timp de două luni, plănuind noi lucrări cu ajutorul schiţelor sale de pe pereţi. Atunci când Michelangelo a reapărut, după ce a fost iertat de familia Medici, acesta şi-a reluat atribuţiile la Florenţa.

În anul 1975, mica încăpere a fost descoperită din întâmplare, în momentul în care muzeul căuta să creeze o altă ieşire pentru vizitatori. Astfel că, în timpul renovărilor, au fost descoperite schiţe în cărbune sub două straturi de tencuială. Aceste schițe creionate discret pe pereţi au fost atribuite lui Michelangelo și astfel s-a ajuns la concluzia că artistul s-a aflat în încăperea respectivă.

Până la descoperirea acestor desene, camera fusese folosită pentru a depozita cărbune.

Paola D’Agostino, directoarea Muzeului Naţional Bargello, instituție a statului din care fac parte Capelele Medici, a anunțat că, începând din 15 noiembrie, „camera secretă a lui Michelangelo” se deschide și va putea primi simultan doar patru vizitatori.

Pentru turiștii care ajung în Florenţa, capelele funerare ale familiei Medici sunt o destinație populară. Mulți dintre cei care ajung aici vor să descopere numeroasele sculpturi realizate de Michelangelo. Structura orașului poartă și astăzi amprenta palatelor şi colecţiilor de artă deținute cândva de cunoscuta familie care a marcat istoria Europei.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Francesco Fantani/ www.theflorentine.net

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei