28 septembrie 2023
22.9 C
București

Cadrele didactice primesc o majorare salarială de 1.000 lei brut lunar

După ce timp de zece zile, Guvernul a venit în fața sindicatelor doar cu o ofertă care viza acordarea de prime pentru angajații din sistemul educațional, miercuri, a cedat în fața presiunii cauzate de greva generală din învățământ și a anunțat majorări salariale pentru profesori.

Cabinetul Ciucă va adopta joi, prin ordonanţă de urgenţă, creşterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar pentru personalul didactic. Este vorba despre un avans din majorarea pe grila din viitoarea lege a salarizării, care se va aplica de la 1 ianuarie 2024.

În ceea ce privește personalul nedidactic din învăţământ, majorarea salarială va fi de 400 de lei brut lunar.

Măsurile incluse în ordonanţa de urgentă se vor aplica începând cu 1 iunie 2023.

În noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie şi va reprezenta punctul de referinţă al grilei de salarizare din educaţie. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranşă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor”,precizează Guvernul.

Miercuri, la Palatul Victoria, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca, s-au întâlnit cu liderii dascălilor, iar în urma negocierilor purtate s-a ajuns la această variantă. Urmează ca profesorii să transmită în teritoriu informația, iar membrii de sindicat să hotărască. Dacă accepta accepta această propunere, școlile își vor relua activitatea începând de marți, după vacanța de Rusalii.

Autor: Mădălina Lazăr
Foto: Arhiva Ordinea Zilei
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei