29 martie 2024
12.6 C
București

Bucureștiul se pregătește pentru începerea școlii. FOTO+VIDEO

Cel mai important oraș al țării se pregătește pentru începerea școlii. Având în vedere că actuala guvernare nu a venit cu propuneri concrete legate de modalitatea în care trebuie pregătite unitățile de învățământ pentru noul an școlar, administrațiile locale sunt cele care trebuie să găsească cele mai eficiente soluții pentru ca educația copiilor să se desfășoare în cele mai sigure condiții.

Primarul general, Gabriela Firea, a dat miercuri asigurări că în unităţile de învăţământ din Capitală procesul de educaţie se va putea desfăşura în bune condiţii.

Precizările au fost făcute în timpul unei vizite la o şcoală din Sectorul 1. Aceasta a prezentat modul în care se va realiza triajul elevilor, precum şi măsurile adoptate în vederea combaterii răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Măsuri concrete pentru începerea anului școlar : testăm gratuit elevii cu simptome și profesorii. Asigurăm personal medical suplimentar pentru cabinetele școlare. Siguranța copiilor este foarte importantă. M-am aflat astăzi, împreună cu primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, la una dintre școlile din Capitală, de unde am prezentat situația cabinetelor medicale școlare, modul în care se face triajul elevilor începând cu 14 septembrie, care sunt normele de igienă stabilite și cum au fost amenajate sălile de curs pentru începerea școlii. Sănătatea copiilor noștri este pentru mine pe primul plan! Școala începe în cinci zile și cu toții, elevi și părinți deopotrivă, sperăm într-un an școlar reușit, în ciuda restricțiilor impuse de noua realitate în care trăim. Ne-am pregătit și o vom face în continuare, astfel încât elevii să vină la școală fără grija îmbolnăvirii, într-un mediu sigur, igienizat în mod constant, care păstrează toate regulile în vigoare”, a explicat Gabriela Firea.

Primarul general a menționat faptul că Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) are în schema de personal un număr de 1.053 de posturi în cabinetele școlare, din care în acest moment sunt ocupate 903. „Am luat din timp măsuri și finalizăm procedurile pentru angajarea a 150 de persoane, pe perioadă determinată, pe posturile care erau vacante, tocmai pentru a acoperi complet schema actuală de personal. În concluzie, rugămintea mea, ca părinte, în primul rând, este ca toți copiii să se gândească cu bucurie la prima zi de școala, să aibă încredere în părinți și în cadrele didactice!„, a mai spus Gabriela Firea.

Edilul general a subliniat că, în situaţia în care un copil va prezenta simptome de infecţie respiratorie, Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti va asigura testarea imediată.

De asemenea, pentru profesori, învăţători şi personalul auxiliar, Primăria Capitalei pune la dispoziţie teste gratuite, şi în această perioadă pot să vină deja la laboratoarele noastre pentru testare”, a precizat Gabriela Firea.

La rândul său, Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1, a susținut că toți elevii și cadrele didactice din sector vor primi tablete, iar sălile de curs sunt deja dotate cu laptopuri, astfel încât, dacă este cazul, orele de curs să poată fi transmise online.

Directorul medical al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Turkes Ablachim, a declarat că reprezentanţii ASSMB, în colaborare cu autorităţile locale şi conducerile şcolilor, au luat măsuri „astfel încât din punct de vedere al protecţiei copiilor totul să se desfăşoare impecabil”.

Din punct de vedere al cabinetelor şcolare, vom face un efort deosebit, astfel încât, deşi normativele Ministerului Sănătăţii şi ale Ministerului Educaţiei nu o prevăd, vom încerca să asigurăm personal medical în fiecare locaţie de învăţământ din Bucureşti, pentru ca operaţiunea de triaj epidemiologic să se desfăşoare continuu şi părinţii să fie liniştiţi când îşi lasă copiii la şcoală”, a spus Turkes Ablachim.

Capitala se încadrează în scenariul 2 (galben)

Inspectoratul Școlar al Municipiului București a anunțat că, în baza datelor DSP, unitățile de învățământ se încadrează în scenariul doi de reluare a cursurilor. Astfel, pe 14 septembrie, doar o parte dintre elevi vor reveni la școală.

Rata de incidență a îmbolnăvirilor în Capitală a fost de 1,12, potrivit datelor publicate de DSP. “Conform calendarului cuprins în ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerul Sănătății, Direcția de Sănătate Publică a emis situația în care se află localitatea București, adică scenariul doi. Conform acestui scenariu, școlile ar trebui să învețe la nivel preșcolar, primar și clasele din anii terminali pe învățământ direct, față în față, iar restul claselor prin rotație”, a declarat Roxana Cercel, purtător de cuvânt al ISMB.

Autor: Mădălina Lazăr
Foto/ video: Gabriela Firea Facebook
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei