27 septembrie 2022
16.2 C
București

Brandul afișat de angajator nu reflectă întotdeauna realitatea

De citit...

Brandul afișat de angajator nu reflectă întotdeauna realitatea, iar zicala românească “afară e vopsit gardul…” se potrivește perfect pe piața muncii din țara noastră.

Anii democrație au produs schimbări semnificative în acest domeniu, intrarea masivă a multinaționalelor aducând un alt tip de comportament organizațional pe care l-au transmis și salariaților români. Având o experiență bogată și cunoscând forța pe care o are brandul de angajator, investitorii străini le-au luat fața antreprenorilor autohtoni, transformându-se în visul oricărui tânăr aflat la început de carieră.

Specialiștii în resurse umane văd lucrurile dintr-un alt unghi și spun că ar trebui să ne uităm și în spatele părții frumoase afișate de jobul într-o multinațională și să punem în balanță avantajele și dezavantajele pe care le aduce un loc de muncă într-o companie-gigant.

Pe lista avantajelor, Marian Manolache, Managing Director Skill Team Consulting, trece faptul că lucrul în mediul procedural al multinaționalei aduce pentru unii angajați o creștere a gradului de eficiență, responsabilități mai mici și chiar mai puțină bătaie de cap.

Se adaugă și “pachetul de beneficii”pe care îl oferă acest tip de organizație, format printr-o alăturare a salariului cu o serie de servicii gratuite, gen asigurare medicală.

Și dezvoltarea profesional㝠reprezintă un punct în plus pentru multinaționale. În companiile multinaționale au existat întotdeauna departamente speciale care, plecând de la nevoile de afaceri ale firmei, evaluează abilitățile angajaților și susțin dezvoltarea profesională a acestora prin programe special concepute. Dar, în prezent majoritatea companiilor naționale își asumă programe susținute de dezvoltare profesională și personală a salariaților”, explică Marian Manolache.

În categoria dezavantaje intră faptul că lucrul într-o astfel de organizație poate reprezenta o sursă de stres și un corset care nu îi permite salariatului abordări creative și satisfacția de a influența prin personalitatea sa rezultatele propriei munci.

Specialistul are și câteva sfaturi pentru un candidat care vrea să-și aleagă drumul profesional. “Dacă ești la început de carieră și consideri că mai ai multe de învățat, este bine să țintești un job într-o firmă mai mică. Acolo poți găsi un mediu mai puțin încorsetat de reguli și proceduri, profesioniști de la care să poți învăța și care să fie dispuși să-ți devină mentori. În aceste organizații se lucrează de regulă în echipe mai mici, în cadrul cărora te poți dezvolta, poți să ieși mai ușor din mulțime și poți să avansezi. Pe de altă parte, dacă tu consideri că, prin nivelul tău de pregătire, abilități și experiențe îți poți asuma și îndeplini cu responsabilitate sarcinile unui job într-o companie internațională și poți găsi acolo un mediu în care să te poți dezvolta, poți face carieră într-o multinațională”, punctează expertul.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Pixabay.com

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img