25 martie 2023
16.2 C
București

Biró Rozália solicită Ucrainei consultatea Comisiei de la Veneţia pentru legea minorităţilor naţionale

Preşedintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor, deputata UDMR Biró Rozália, susține necesitatea consultării Comisiei de la Veneţia în privința legii minorităţilor naţionale din Ucraina.

Încercăm să păstrăm deschisă calea de dialog parlamentar, chiar dacă ceea ce vedem cu legea minorităţilor şi legea educaţiei este ceva cu care nu putem să fim de acord. Iniţiativele făcute de Ministerul Afacerilor Externe, de ministrul Aurescu, poate ne ajută ca prin dialog mai amplu şi mai accentuat să putem solicita părţii ucrainene o regândire a acestei legi a minorităţilor şi eventual, o prelungire a perioadei de tranziţie către aplicarea legii educaţiei”, a declarat Biró Rozalia.

Legea educaţiei ar urma să fie pusă în practică de la 1 septembrie 2023, iar minorităţile naţionale din Ucraina, începând din clasa a cincea, vor trebui să înveţe în limba ucraineană şi vor avea doar două-trei ore în limba maternă, ceea ce, afirmă reprezentanta UDMR, este „absolut inacceptabil din punct de vedere al celor stipulate în Constituţia Ucrainei”, unde se garantează dreptul cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale de a învăţa în limba maternă, drepturi care nu pot fi limitate.

Ori atât legea educaţiei naţionale, cât şi legea minorităţilor naţionale, care momentan sunt în vigoare, legea educaţiei aplicată din 1 septembrie, contrazic cele stabilite şi garantate de Constituţie,” a subliniat Biró Rozália.

Cu toate că Legea educaţiei a fost analizată de Comisia de la Veneţia, recomandările acesteia au fost, în foarte mică măsură, luate în seamă de partea ucraineană.

Legea minorităţilor naţionale, promulgată în 13 decembrie 2022, este solicitată Ucrainei să fie adoptată pentru a începe tratativele pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Iată că vine o lege care nu asigură drepturi colective pentru minorităţile naţionale din Ucraina şi care îngrădeşte şi mai tare folosirea limbii materne, atât în domeniul educaţiei, cât şi în viaţa publică, de zi cu zi, a minorităţilor naţionale care trăiesc în Ucraina,” a afirmat parlamentarul UDMR.

Deoarece Poziţia Comisiei Europene la acest subiect este „o poziţie atât de neutră încât nu ne ajută cu nimic,” deputata Biro Rozalia consideră că parlamentarii ucraineni ar trebui să consulte Comisia de la Veneţia privind legea minorităţilor naţionale.

Poziţia noastră, în dimensiune parlamentară, pe 2023, trebuie să fie aceea de a convinge colegii parlamentari din Ucraina, respectiv factorii decizionali de a cere o poziţie a Comisiei de la Veneţia privind legea minorităţilor naţionale, iniţiativă care s-a făcut de către noi, şi pe de altă parte, de a avea un dialog constructiv cu partea ucraineană,” a mai spus Biró Rozália.

CITEȘTE ȘI: Ce spune MAE despre legea minorităților din Ucraina

Pe 22 decembrie 2022, Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a transmis Kievului o analiză extrem de critică după adoptarea legii privind minorităţile naţionale din Ucraina, considerând „regretabil” că actul normativ a fost adoptat fără consultarea Comisiei de la Veneţia şi a comunităţii româneşti din Ucraina.

Autor: Ioana Andrei
Foto: Biró Rozália Facebook
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei