25 martie 2023
16.2 C
București

BCE plănuiește noi majorări ale dobânzii de referință

Membrii consiliului guvernatorilor BCE au decis să majoreze dobânda de referinţă în zona euro cu 0,5%, până la 2,5%. Ei au anunţat că, în mod clar, luna viitoare vor adopta o majorare similară, un semnal clar că intenţionează să menţină direcţia în lupta împotriva inflaţiei ridicate.

Doi membri ai consiliul guvernatorilor BCE au dezvăluit, pentru presa internațională, că, la finalul reuniunii de joi, a devenit clar că dobânzile vor fi majorate din nou, atât în luna martie, cât şi la următoarea reuniune din luna mai, chiar dacă amploarea acestei majorări nu a fost discutată la şedinţa de joi.

Sursele au precizat că decizia de joi a fost una la care s-a ajuns rapid, în condiţiile în care doar o mică minoritate din gardienii euro au apreciat că este mult prea devreme să se angajeze pentru o majorare de dobândă cu 50 de puncte de bază în luna martie, scrie AGERPRES.

În schimb, în ceea ce priveşte reuniunea de politică monetară din 4 mai, unii decidenţi se aşteaptă la o posibilă majorare finală cu 25 de puncte de bază, în timp ce alţii consideră că ar trebui să fie majorat costul creditului cu 50 de puncte de bază, ceea ce ar duce dobânda la depozite la 3,5%.

La conferinţa de presă de după reuniunea de joi, preşedintele BCE, Christine Lagarde a subliniat că scenariile actuale cu privire la inflaţie sugerează că nu a venit încă timpul pentru a încetini ciclul de înăsprire a politicii monetare. „Mai avem încă de parcurs mult teren, ştim că nu s-a terminat încă” în ceea ce priveşte majorarea dobânzilor, a spus Christine Lagarde, adăugând că dezinflaţia nu a început încă în zona euro.

Cu toate acestea, Christine Lagarde a subliniat că, în pofida încetinirii economiei mondiale şi a incertitudinilor geopolitice ridicate, economia zonei euro s-a dovedit a fi mai rezistentă decât se preconiza şi ar urma să se redreseze pe parcursul următoarelor trimestre, graţie dispariţiei blocajelor de pe lanţurile de aprovizionare şi a stabilizării aprovizionării cu gaze.

Autor: Ioana Andrei
Foto: Christine Lagarde Facebook
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei