Home Finanțe Banci BCE a majorat dobânda de referinţă la cel mai înalt nivel din...

BCE a majorat dobânda de referinţă la cel mai înalt nivel din istorie

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, din nou, majorarea dobânzii de referinţă. Este cea de a zecea majorare consecutivă, care a urcat costul creditului la cel mai ridicat nivel din istoria instituţiei. Totuși, BCE a dat de înțeles că a ajuns probabil la sfârşitul ciclului său de înăsprire a politicii monetare.

Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 25 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecinţă, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 4,50%, 4,75% şi, respectiv, 4,00% începând cu data de 20 septembrie 2023”, se arată în comunicatul Consiliului guvernatorilor BCE.

În urma deciziei luate joi, dobânda plătită de BCE pentru depozitele băncilor comerciale a ajuns la 4%, cel mai ridicat nivel de la lansarea monedei euro în 1999. În urmă cu doar 14 luni, aceeaşi dobândă era la un minim record de minus 0,5%, ceea ce însemna că băncile plăteau pentru a-şi depozita numerarul în siguranţă la BCE.

Pe baza evaluării sale actuale, Consiliul guvernatorilor consideră că ratele dobânzilor reprezentative ale BCE au atins niveluri care, menţinute pe o durată suficient de îndelungată, vor contribui substanţial la revenirea la momentul oportun a inflaţiei la nivelul ţintei”, se precizează în comunicatul de presă al instituţiei de la Frankfurt.

Autor: Ioana Andrei
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

 

 

 

Exit mobile version