6 decembrie 2022
3.9 C
București

Avertismentul Nomura : România riscă o criză a cursului de schimb

De citit...

Analiștii băncii de investiţii Nomura Holdings Inc. Au publicat un raport care evidențiază faptul că România, Cehia și Ungaria se confruntă cu riscul unor crize ale cursului de schimb pe parcursul anului următor. Riscul se majorează pe măsură ce provocările fiscale şi externe se înmulţesc.

Avertismentul experților se bazează pe analiza a opt indicatori, inclusiv gradul de acoperire a importurilor de către rezervele valutare, nivelul dobânzilor pe termen scurt, precum şi măsurile privind deficitul fiscal şi deficitul de cont curent.

De altfel, indicele Damocles Index elaborat de Nomura analizează vulnerabilitatea unui grup de 32 de pieţe emergente la o criză monetară.

Rob Subbaraman şi Si Ying Toh, semnatari ai raportului menționat, amintesc faptul că Egiptul, Sri Lanka, Turcia şi Pakistan s-au confruntat deja cu o criză monetară, pe care nu au depăşit-o încă.

În documentul Nomura se arată că forintul ungar se numără printre monedele emergente cu cele mai slabe performanţe în acest an după ce Comisia Europeană a amânat eliberarea fondurilor din Mecanismul de rezilienţă. De asemenea, leul românesc şi coroana cehă au pierdut mai mult de 8% din valoare în raport cu dolarul american.

Analiștii atrag atenția că vulnerabilitatea monedelor statelor emergente este acum la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii şi asta este un „avertisment grav” cu privire la riscurile extinse şi în creştere.

Autor: Victoria Preda
Foto: Arhiva Ordinea Zilei
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Care sunt cele mai mari amenințări la adresa derulării unor afaceri

Cele mai mari ameninţări la adresa derulării afacerilor în următorii doi ani, în ţările G20, sunt reprezentate de impactul inflaţiei rapide, al crizei datoriilor...

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img