8 august 2022
27.6 C
București

Au fost detectați vapori de apă în atmosfera unei exoplanete de tip „Super Neptun”

De citit...

NASA, prin programul de explorare a exoplanetelor, anunță că a fost descoperită recent o planetă care are în atmosferă vapori de apă.

Corpul ceresc este puțin mai mare decât Neptun, orbitează o stea pitică roșie situată la aproximativ 150 de ani lumină distanță de Pământ și face parte dintr-un club exclusivist, cel al exoplanete sau planete din jurul altor stele, despre care se știe că au vapori de apă în atmosfera lor.

Rămâne de răspuns la multe întrebări, printre care: câți vapori de apă reține atmosfera planetei denumită OI-674 b. Dar atmosfera sa este mult mai ușor de observat decât cea a multor exoplanete, ceea ce o face o țintă principală pentru investigații mai profunde.

Distanța, dimensiunea și relația planetei cu steaua sa o fac deosebit de accesibilă telescoapelor spațiale.

O distanță de 150 de ani lumină este considerată „în apropiere” în termeni astronomici.

Steaua în sine, relativ rece și cu mai puțin de jumătate mai mare decât Soarele nostru, nu poate fi văzută de pe Pământ cu ochiul liber, dar și acest lucru se traduce într-un avantaj pentru astronomi.

Pe măsură ce planeta relativ mare – într-o clasă de mărime cunoscută sub numele de „super Neptun” – traversează fața stelei sale mai mici, lumina stelelor care strălucesc prin atmosfera sa poate fi analizată mai ușor de telescoapele noastre.

Cei echipați cu instrumente speciale numite spectrografe – inclusiv telescopul spațial James Webb abia lansat – pot răspândi această lumină într-un spectru, dezvăluind ce gaze sunt prezente în atmosfera planetei.

Descoperirea a fost posibilă printr-un parteneriat între telescopul spațial Hubble și TESS, satelitul de cercetare a exoplanetelor în tranziție al NASA, lansat în 2018.

Planeta a fost găsită mai întâi de TESS, apoi spectrul său de lumină a fost măsurat de Hubble.

Datele telescopului spațial Spitzer, acum pensionat, i-au ajutat pe astronomi să descopere unele dintre componentele atmosferice ale planetei.

Dacă telescopul Webb, odată ce este pornit și funcționează, este orientat spre TOI-674 b, ar trebui să poată examina atmosfera planetei mult mai detaliat.

Pentru doar alte trei exoplanete de dimensiunea lui Neptun cercetătorii au descoperit detalii  ale atmosferei până acum.

Dar apariția telescoapelor precum Webb promite o epocă de aur în studiul atmosferelor exoplanetelor.

Noua planetă poate revendica apartenența la un alt grup exclusiv:  exoplanetele care conțin așa-numitului „Deșertul Neptun”.

TOI-674 b orbitează atât de strâns în jurul stelei sale mici încât un „an” pe această planetă, o orbită completă în jurul stelei, durează mai puțin de două zile.

Dar printre miile de exoplanete confirmate în galaxia noastră până acum, a apărut un model ciudat: planetele din clasa de mărime dintre Neptun și Jupiter sunt extrem de rare și au orbite de trei zile sau mai puțin. Raritatea unor astfel de planete și analiza celor care apar, ar putea oferi indicii importante pentru formarea sistemelor planetare în general, inclusiv al nostru.

Colectivul  care a realizat descoperirea este format dintr-o echipă internațională de oameni de știință, condusă de Jonathan Brande de la Universitatea din Kansas, și a inclus cercetători de la Centrul de Cercetare Ames NASA și de la IPAC și alte centre de cercetare de la Caltech. Ei au contribuit la descoperirea vaporilor de apă pe TOI-674 b.

Autor: Corina Gheorghe
Foto: NASA/JPL-Caltech
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Care este cea mai mare investiție privată de tip greenfield din România?

Cea mai mare investiție privată de tip greenfield din România se ridică la suma 530 miloane de euro și a fost realizată de OMV...

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img