5 decembrie 2022
1.9 C
București

Au fost descoperite osemintele fosilizate ale unuia dintre cele mai mari exemplare de dinozaur. FOTO

De citit...

În grădina unei case din centrul Portugaliei, o echipă de paleontologi a scos la suprafață, la începutul lunii august, osemintele fosilizate ale unui dinozaur care ar putea reprezenta cel mai mare schelet de sauropod descoperit vreodată în Europa.

Elisabete Malafaia, specialistă în paleontologie în cadrul Institutului Dom Luiz afiliat Facultăţii de Ştiinţe din cadrul Universităţii Lisabona, este convinsă că este vorba despre unul dintre cele mai mari exemplare cunoscute pe plan european, poate chiar mondial.

Cercetătorii iberici au găsit, printre vertebrele şi coastele de dinozaur descoperite, fosilele unei coaste care avea o lungime de circa trei metri. Osemintele exhumate datează din Jurasic, în urmă cu circa 150 de milioane de ani.

Prima fosilă a fost găsită în acel sit în martie 2017, când un locuitor din regiunea Pombal a efectuat săpături cu ajutorul unui buldozer-excavator pentru a construi o anexă a casei sale.

Pentru a realiza studii aprofundate asupra acestor fosile o echipă de cercetători portughezi și spanioli a dezgropat, la începutul lunii august, oasele de dinosaur. În următoarele luni, cercetările vor continua, fiind programate noi săpături în sit, dar şi într-o regiune învecinată.

Cele mai mari viețuitoare de pe Terra

Sauropodele au fost dinozauri erbivori şi patrupezi, uşor de recunoscut după gâturile şi cozile lor foarte lungi, fiind animale care puteau să ajungă la o înălţime de 12 metri şi o lungime de 25 de metri. Ei fac parte din categoria celor mai mari vieţuitoare care au trăit vreodată pe Terra.

CITEȘTE ȘI: Efectele secetei. Urme de dinozaur vechi de circa 113 milioane de ani au ieşit la iveală în albia unui râu din SUA. VIDEO+ FOTO

Paleontologii au arătat că fosilele descoperite în regiunea Pombal aparţin unui exemplar din familia Brachiosaurilor, care au trăit până în Jurasicul Superior.

Elisabete Malafaia a menționat că faptul că fragmentele acestea de schelet au fost găsite împreună, în poziţia „original” pe care dinozaurul o avea când era încă în viaţă, reprezintă un eveniment „relativ rar”.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: IDL – Instituto Dom Luiz

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img