Athenaeum Summer Festival este provocarea pe care Filarmonica „George Enescu” o adresează publicului său de a-i vedea pe muzicienii săi altfel, în cinci ipostaze în care muzicienii orchestrei şi corului se prezintă în faţa publicului… în ţinută de vară.
„Prin acest festival ne dorim să deschidem noi punți de comunicare a muzicii către un public cât mai divers, cu scopul de a-l apropia de instituția Filarmonicii George Enescu și de clădirea-simbol a României, Ateneul Român. Ansambluri simfonice, corale și camerale alcătuite din artiştii filarmonicii vor prezenta programe foarte atractive, ce vor conține atât lucrări celebre din creația clasică, cât și lucrări de divertisment și muzică de film. Un aspect aparte al acestui festival îl constituie şi faptul că la concertul special din 2 iulie, ora 12 care va fi prezentat în limba română și ucraineană, vor fi invitați refugiați din Ucraina”, a declarat Marin Cazacu, inițiator al acestui festival și director general al Filarmonicii „George Enescu”.
Prima ediție a Athenaeum Summer Festival își deschide porțile pentru publicul iubitor de muzică clasică vineri, 1 iulie 2022, de la ora 19.00, alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul bulgar Emil Tabakov, în Sala Mare a Ateneului Român. Programul serii este alcătuit din lucrările: Peer Gynt – Suita nr. 1, op. 46 de Edvard Grieg, Concertul în re minor pentru vioară și orchestră, op. 47 de Jean Sibelius, cu violonistul italian Vikram Sedona în calitate de solist, și Simfonia nr. 4, în fa minor, op. 36 de Piotr Ilici Ceaikovski.
CITEȘTE ȘI: Știați că…dacă vreți să vă relaxați, trebuie să ascultați muzică tristă?
Sâmbată, 2 iulie, de la ora 12.00, Athenaeum Summer Festival propune un concert pentru refugiații din Ucraina, cu soliști ai Orchestrei simfonice a Filarmonicii „George Enescu”: cvintetul de alamă, cvintetul de suflători de lemn și cvintetul de coarde. Violonista Natalia Pancec și pianista Adriana Toacsen vor intrepreta Melodie de Myroslav Skoryk.
„Athenaeum Summer Festival, inițiat de domnul Marin Cazacu, proaspătul nostru director, care iată vine cu un suflu artistic plin de forță și de inventivitate, este primul festival din istoria Filarmonicii George Enescu, organizat chiar de instituție, care are drept scop promovarea membrilor orchestrei, în special, și lansarea debutului stagiunii estivale. Eu voi apărea alături de Athenaeum Brass Quintet, într-un program de mare spectaculozitate, cu lucrări de Bach și de Mancini aranjate pentru formula de flaut solist și cvintet de alamă de către Ioan Dobrinescu. Momentul nostru face parte dintr-un concert în care vor mai apărea și alte formule camerale, concert dedicat copiilor, în mod special celor ucranieni. Va fi un show pe cinste”, a punctat solistul Ion Bogdan Ștefănescu.
Athenaeum String Orchestra, condusă de dirijorul Tiberiu Soare, şi violonistul ceh Josef Špaček vor aduce în fața publicului luni, 4 iulie, de la ora 19.00, celebrul ciclu, cu mare priză la public, Anotimpurile de Antonio Vivaldi, alături de nu mai puțin faimoasa Suita Carmen de Bizet/ Şcedrin.
CITEȘTE ȘI: Muzica de relaxare ascultată înainte de culcare influențează în bine sănătatea inimii
„Anotimpurile sunt, cu siguranță, cele mai faimoase concerte din creația lui Antonio Vivaldi, de aici și răspunderea foarte mare în privința interpretării: e un demers prin care, conștient fiind de așteptările publicului, eşti dator să păstrezi o dozare justă între autenticitate și spontaneitate”, a declarat dirijorul Tiberiu Soare, care se va afla la prima întâlnire cu violonistul Josef Špaček. „Suita Carmen pentru corzi și percuție a fost scrisă de Rodion Șcedrin special pentru balerina Maia Plisetkaya, care era și soția lui. Premiera a avut loc în Cuba, de aici și componenta oarecum exotică a percuției: bongos, maracas, marimba. Problema centrală, ca și în cazul operei originare a lui Bizet, este cea a libertăţii individuale și a asumării propriului destin, cu toate urmările”, a precizat Tiberiu Soare.
Prima ediție a festivalului se încheie, marți, 5 iulie, Athenaeum Wind Orchestra, dirijată de Adrian Petrescu, alături de Daniel Crespo – trompetă, propune lucrări de John Williams (arr. Jan Bosveld), Edward Elgar (arr. Paul Lavender), Dmitri Șostakovici și Alexander Arutiunian.
„Marți, 5 iulie, Athenaeum Wind Orchestra are bucuria să evolueze pentru prima data în fața publicului. Programul cuprinde lucrări din repertoriul simfonic și al muzicii de film. Solistul concertului Daniel Crespo este Solo-Trompetist la Filarmonica del Teatro Colon, Buenos Aires din Argentina. Este fiul compozitorului Enrique Crespo, fondatorul celebrului Ansamblu German Brass. Suntem foarte recunoscători de existența acestui festival, care pune în valoare compartimentele Orchestrei Filarmonicii George Enescu. Suntem foarte onorați că Athenaeum Wind Orchestra va închide acest festival de mare ținută”, a conchis dirijorul Adrian Petrescu.
Autor: Bella Steriadis
Foto: Filarmonica „George Enescu”