29 ianuarie 2023
1.2 C
București

Atenționare de călătorie în Bulgaria

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Bulgaria că, în perioada 19 – 21 ianuarie 2023, întreg teritoriul țării este afectat de intensificări ale vântului, cu evoluție dinamică, fiind emise coduri de atenționare meteorologică, după cum urmează:

  • Cod roșu de vânt pentru regiunile Montana, Vrața, Loveci, Gabrovo și Veliko Târnovo. Rafalele de vânt pot atinge o viteză de până la 30 – 35 m/s;
  • Cod portocaliu de vânt pentru regiunile Vidin, Sofia-regiune, Sofia-capitală, Târgoviște, Razgrad, Kârdjali și Haskovo. Rafalele de vânt pot atinge o viteză de peste 25 m/s;
  • Cod galben de vânt pentru regiunile Pernik, Kjustendil, Blagoevgrad, Pazardjik, Plovdiv, Smoliyan, Stara Zagora, Sliven, Yambol, Șumen, Burgas, Varna, Dobrici, Silistra, Ruse și Pleven. Rafalele de vânt pot atinge o viteză de 19 – 24 m/s;

Aeroportul din Sofia este deschis curselor aeriene internaționale, acestea desfășurându-se conform graficului, în condiții meteorologice dinamice. Decizia de a ateriza sau nu pe aeroportul din Sofia va aparține căpitanului de aeronavă, în funcție de condițiile meteo dinaintea momentului aterizării.

Se recomandă cetățenilor români să urmărească cu atenție situația zborurilor de pe aeroportul din Sofia sau situația meteo din regiunile bulgare.

Șoferii sunt sfătuiți să conducă preventiv, cu viteză adecvată și să aibă autovehiculele echipate pentru circulație pe drumurile publice în condiții de iarnă și atenționare meteorologică specifică, precum și să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată și indicațiile/semnalele organelor de control aflate la fața locului. Pe perioada instituirii codurilor de atenționare meteorologică este posibil ca, prin decizia autorităților bulgare competente, unele categorii de drumuri să fie închise circulației rutiere.

Informații suplimentare pot fi accesate astfel: cu privire la situația zborurilor pe aeroportul din Sofia – www.sofia-airport.eu; cu privire la starea vremii – pe site-ul www.weather.bg; cu privire la starea actuală a drumurilor – pe aplicația gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de internet a Agenției ”Infrastructura Rutieră” – www.api.bg și la numărul de telefon 070013020, apelabil în regim permenent; cu privire la regimul vamal, la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiții de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) și pe site-ul Agenției ”Vămi” din Bulgaria – www.customs.bg; cu privire la e-vigneta și sistemul e-TOLL: pe site-ul www.bgtoll.bg;  cu privire la situația circulației prin punctele de trecere a frontierei bulgare: pe site-ul www.mvr.bg.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web http://sofia.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.org, www.weather.bg, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.

Autor: Filip Denis
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei