4 iulie 2022
27.6 C
București

Asistenţă macrofinanciară de 150 milioane de euro pentru Republica Moldova

De citit...

Comisia Europeană a adoptat o propunere pentru o nouă operaţiune de asistenţă macrofinanciară (MFA) de până la 150 milioane de euro pentru Republica Moldova.

Din suma aprobată, 30 milioane de euro sunt granturi şi până la 120 milioane de euro sunt împrumuturi pe termen mediu în condiţii de finanţare favorabile. Propunerea de asistență macrofinanciară a fost aprobată ca urmare a solicitării Republicii Moldova.

Comisia Europeană continuă să fie alături de oamenii din Republica Moldova, în această perioadă dificilă. Alături de noul program cu FMI, această nou-propusă asistenţă macrofinanciară va furniza atât granturi cât şi împrumuturi pe termen mediu în condiţii de finanţare favorabile, pentru a ajuta la sprijinirea economiei Republicii Moldova în următorii doi ani. Ca întotdeauna, această finanţare va fi condiţionată de îndeplinirea angajamentelor menite să rezolve unele din cele mai presante probleme care afectează dezvoltarea economiei ţării”, a declarat comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni.

Noul MFA are la bază cele două operaţiuni de asistenţă macrofinanciară precedente, prin care UE a distribuit în total Republicii Moldova 160 milioane de euro din 2017.

Executivul comunitar apreciază că Republica Moldova continuă să se confrunte cu multe provocări, în special în ceea ce priveşte necesitatea de a combate corupţia şi problemele de guvernanţă care au contribuit la slăbirea balanţei de plăţi în ultimii ani, fapt care a determinat solicitarea de sprijin din partea partenerilor internaţionali.

Recent, Republica Moldova s-a confruntat cu o criză semnificativă a energiei care, cuplată cu redresarea post-pandemie, are implicaţii suplimentare asupra stabilităţii economice şi a perspectivelor viitoare.

Asistenţa macrofinanciară va ajuta Republica Moldova să acopere o parte din necesităţile sale de finanţare externă în următorii doi ani şi va contribui la reducerea vulnerabilităţilor fiscale ale ţării.

Autor: Filip Denis
Foto: Arhiva Ordinea Zilei
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole