27 ianuarie 2022
-0.6 C
București

Așa arată bancnota de 20 de lei. FOTO

De citit...

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), a prezentat noua bancnotă de 20 de lei, care urmează să fie pusă în circulație pe 1 Decembrie.

De ce Ecaterina Teodoroiu?

Decizia Bancii Naționale a României de a pune imaginea Ecaterinei Teodoroiu pe bancnota de 20 de lei are o explicație logică și ține de faptul că este una dintre marile personalități feminine ale acestei țări. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a amintit faptul că este prima femeie ofițer din armata română.

Alegerea Ecaterinei Teodoroiu pentru bancnota de 20 de lei cu putere circulatorie a avut la bază mai bază mai multe criterii. În primul rând este prima femeie ofiţer din armata română. În felul acesta cinstim, omagiem şi armata română şi mai aducem o dată, mai avem un prilej să mai aducem o dată în memoria noastră Marele război de reîntregire. Un al doilea motiv este faptul că ea, Ecaterina Teodoroiu, întruchipează, prin destinul său exemplar, puterea şi sacrificiul de care femeile au dat şi continuă să dea dovadă în societatea noastră. Şi în sfârşit, un al treilea grup de motive, am răspuns în felul acesta interesului public care a găsit o largă susţinere la nivelul societăţii româneşti în promovarea şi consolidarea egalităţii de gen şi a rolului major al personalităţilor feminine în istoria şi societatea românească”, a punctat Mugur Isărescu.

Bancnota de 20 de lei este prima bancnotă românească de circulaţie care are imprimat chipul unui personaj feminin din istoria noastră. Un alt obiectiv marcat prin punerea în circulaţie a bancnotei de 20 lei îl reprezintă reluarea unei tradiţii în istoria bancnotelor româneşti.

De asemenea, acesta completează seria de bancnote aflate în circulaţie cu o valoare nominală de 20 lei. Se definitivează astfel convergenţa cu structura pe cupiuri a bancnotelor euro, valoarea nominală de 20 lei fiind singura care nu se regăsea printre cele româneşti.

Mugur Isărescu a spus că în iconografia bancnotelor pe care BNR le-a pus în circulaţie de-a lungul timpului au fost reprezentate şi figuri feminine, dar nu a fost vorba de personaje istorice reale, ci de reprezentări feminine simbolice sau alegorice.

A existat şi o excepţie, în anul 2018, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri, Banca Naţională a României a lansat o bancnotă pentru colecţionare pe care s-a regăsit pentru prima dată portretul unui personaj istoric feminin, Regina Maria, reprezentată alături de Regele Ferdinand I. Bancnota a fost însă un produs numismatic destinat colecţionării, cu tiraj limitat.

Autor: Bella Steriadis
Foto: BNR

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Knauf Insulation preia fabrica Gecsat S.A din Târnăveni

Knauf Insulation, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața materialelor izolante, parte a Grupului Knauf, anunță semnarea contractului de achiziție a fabricii...

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img