7 decembrie 2023
0.2 C
București

Arheologii au găsit, în orașul francez Reims, un sarcofag roman vechi de 1800 de ani, care cântărește 2,6 tone

Arheologii care faceau săpături în Reims, oraș din Franța, au făcut o descoperire senzațională: un sarcofag roman vechi de 1.800 de ani, în interiorul căruia se află un schelet feminin și mai multe artefacte importante. Este pentru prima dată când arheologii descoperă un mormânt din epoca respectivă, care nu a fost prădat în timpul Marelui Război.

Deși descoperirile frumoase nu sunt neobișnuite în timpul săpăturilor preventive, cea făcută de Institutul Național de Arheologie Preventivă (INRAP), la jumătatea lunii septembrie, este cu totul aparte, anunță revista franceză GEO.

Descoperirea unui sarcofag galo-roman

2,6 tone. Aceasta este greutatea sarcofagului galo-roman dezgropat de arheologii INRAP în vasta necropolă antică descoperită în 2022, Rue Soussillon, aflată în Reims.

Impozant, acest sarcofag din calcar măsoară aproape un metru înălțime, 1,65 m lungime și 80 cm lățime. Deasupra, are un capac de 800 de kilograme ținut de știfturi din fier sigilate cu plumb.

După radiografierea obiectului, arheologii l-au explorat folosind o cameră endoscopică, care a dezvăluit prezența unui schelet feminin și a mai multor obiecte, inclusiv o oglindă, patru lămpi cu ulei, două recipiente care conțineau parfum, un inel de chihlimbar și un pieptene.

Durocortorum, marele oraș al Imperiului Roman

Orașul Reims, fost Durocortorum, a fost capitala Galiei belgiene și unul dintre cele mai mari orașe ale Imperiului Roman. Mărginit de un zid mare, se întindea cândva pe aproape 600 de hectare, amintește Arkeonews. Dar o mare parte din rămășițele orașului, care atunci avea totul ca un muzeu în aer liber, au fost, din păcate, distruse în timpul Primului Război Mondial.

Este excepțional, este prima dată când găsim un mormânt intact și neprădat”, a declarat Agnès Balmelle, director științific și tehnic adjunct al INRAP Grand Est, pentru Le Parisien. În 22 de ani de cercetare, au fost explorate 5.000 de morminte.

INRAP, care dezvoltă o bază de date genetică referitoare la complexele funerare antice din orașul Reims, a prelevat ADN-ul din scheletul prezent în sarcofag folosind un dinte. Aceasta va fi comparată cu mostrele deja colectate pentru a stabili dacă persoana respectivă aparținea unei anumite elite locale.

Autor: Corina Gheorghe
Foto: Inrap

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei