7 decembrie 2021
3 C
București

Arbaflame plănuiește investiții de 800 de milioane de euro în România

De citit...

Virgil Popescu, ministrul propus pentru Energie, anunță o investiție norvegiană de 800 de milioane de euro în România. Este vorba despre o companie care vrea să dezvolte capacităţi de producţie a unui combustibil care poate înlocui cărbunele. Chiar dacă nu a nominalizat investitorul, este vorba despre Arbaflame, companie care deja pregătește o serie de proiecte în Valea Jiului.

Este o companie mare norvegiană cu care am negociat, am discutat. Doreşte să facă mai multe facilităţi de producţie a acestui combustibil care poate înlocui cărbunele, este un combustibil pe bază de biomasă, dar nu vorbim de lemn, ci de un amestec de biomasă”, a explicat oficialul.

Compania are în vedere o investiție de 800 de milioane de euro în România în 10 facilităţi de producţie.

Investitorul despre care vorbește Virgil Popescu este Arbaflame, din Norvegia, parte a holdingului de afaceri deținut de familia Knappskog, al cărei lider a ajuns la un moment și în topul celor mai bogați norvegieni.

De altfel, în urmă cu câteva săptămâni, Virgil Popescu, în calitate de ministru al Energiei a anunțat că a semmnat o înțelegere cu Bjorn H. Knappskog, director general al companiei Arbaflame. Înțelegerea vizează CET-ul din Paroșeni, care va renunța la carbune și va funcționa cu peleți.

Peleții utilizați de unitatea din Paroșeni urmează să fie produși într-o fabrică pe care Arbaflame o va deschide în zonă.

Am semnat un acord istoric pentru Sistemul Energetic românesc şi pentru Valea Jiului. Acest parteneriat presupune o decarbonificare masivă, pentru că vom înlocui huila arsă în CET Paroşeni cu peleţi produşi în mod sustenabil, cu o rată scăzută de emisii de CO2. Este un prim pas pe care îl facem pentru Valea Jiului şi mai avem încă multe de făcut. Am susţinut că România trebuie să atingă nişte ţinte ambiţioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră şi le vom atinge. În plus, nu doar că asigurăm căldură şi energie electrică în mod sustenabil, dar aducem şi o gură de oxigen economic în Valea Jiului, pentru că la Paroşeni se va construi şi fabrica în care vor fi produşi aceşti peleţi. Surplusul va fi exportat, astfel că România va avea un beneficiu dublu. Ştiu că locuitorii din Valea Jiului au avut mult de suferit, ştiu că tranziţia energetică poate îi sperie pe mulţi dintre ei, dar vreau să-i asigur că nu-i vom abandona, că vom găsi cele mai bune soluţii pentru economia locală, pentru ecosistemul românesc şi pentru Sistemul Energetic Naţional. Testele vor începe în prima parte a anului 2022, ceea ce ne face să fim foarte aproape de momentul în care va începe decarbonificarea Văii Jiului”, a explicat, atunci, Virgil Popescu.

La rândul său, Bjørn H. Knappskog, CEO al Arbaflame, s-a declarat entuziasmat de această înțelegere, confirmând intenția de a transforma CET-urile din România, astfel încât să folosească energie curată.

Arbaflame este o companie norvegiană care a dezvoltat o tehnologie patentată pentru peleţi care împărtăşesc proprietăţile cărbunelui, care însă ard cu o cantitate semnificativ redusă de emisii de gaze cu efect de seră.

Practic, Arbacore, denumirea sub care sunt cunoscuţi peleţii, se pot transporta, depozita şi manipula în acelaşi mod ca şi cărbunele.

Mai mult, acelaşi echipament, inclusiv cel pentru pulverizarea şi arderea combustibilului poate fi folosit în continuare. Densitatea energetică a peleţilor Arbacore corespunde cu 76% din valoarea energetică a cărbunelui, în timp ce peleţii albi au aproape jumătate din valoarea energetică a cărbunelui.

Proiectul Arbaheat îşi propune să dezvolte şi să demonstreze un nou concept pentru modernizarea eficientă din punct de vedere al costurilor a centralelor care funcţionează în prezent pe bază de combustibili fosili, prin integrarea inedită a unei tehnologii de tratare termică a biomasei.

În 2015, Arbaflame a transformat staţia de generare Thunder Bay din Ontario, Canada, care asigură aproape jumătate din necesarul de energie al Ontario, având o capacitate de generare de peste 16 GW. În câteva luni, centrala a trecut de la baza exclusiv pe cărbune la o soluţie 100% regenerabilă, trimiţând un mesaj semnificativ companiilor de producţie de energie din întreaga lume.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

 

 

 

 

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img