25 septembrie 2023
21.8 C
București

Aproape 80.000 de pacienți au fost tratați cu succes la UPU – Bagdasar Arseni

Aproape 80.000 de pacienți au fost tratați cu succes la UPU – Bagdasar Arseni, în 18 luni de la inaugurare. Alte peste o sută de persoane au beneficiat de tratament de specialitate la Unitatea Funcțională pentru Arși din cadrul aceluiași spital.

Fluxul de lucru este unul net superior celui pe care îl permitea vechea clărire UPU de la Bagdasar-Arseni și este datorat, în principal, configurării moderne și a circuitelor special realizate conform necesităților reale cu care se confruntă zi de zi medicii acestui spital.

Pentru acest obiectiv, Sectorul 4 al Municipiului București a investit 3,5 milioane de euro, iar dotările au costat 16.152.000 de lei, bani proveniți de la Ministerul Sănătății și din fonduri europene.

Construcția a permis instalarea a nouă paturi pentru urgențe minore, zece paturi la urgențe majore, patru paturi la resuscitare, trei paturi la staționar și un pat izolare. Clădirea are de asemenea un cabinet de urgențe, unul de neurochirurgie pediatrică, o sală pentru ghips și o sală de sutură.

Unitatea a fost amenajată pe o suprafaţă de 1.236 mp, având un regim de înălţime S+P+2E. Este conectată, printr-o pasarelă suspendată, de corpul C al spitalului, la nivelul etajului 2.

Special configurată pentru asigurarea tuturor funcţiunilor medicale, în condiţii de maximă siguranţă, unitatea cuprinde o nouă sală de aşteptare, un spaţiu dedicat pentru registratură şi triaj, dincolo de care accesul va fi permis doar personalului medical şi pacienţilor internaţi însoţiţi. Secţia urgenţelor majore a fost extinsă, cea a urgenţelor minore a fost precis delimitată, iar în imediata vecinătate a triajului există o zonă de decontaminare.

Imobilul este prevăzut cu ascensor de capacitate extinsă, capabil să transporte pacienţi pe targă/scaun cu rotile, asigurând eficient legătura cu restul spitalului, în completarea pasarelei de legătură, precum şi cu generator pentru asigurarea permanenţei furnizării energiei electrice către consumatorii vitali.

Inclusă în rețeaua națională destinată tratamentului pacienților cu arsuri grave în martie 2021, noua unitate de tratare a marilor arşi de la Bagdasar-Arseni a primit în ultimele 18 luni un număr total de 104 pacienți cu arsuri. Aceștia au fost tratați folosindu-se aparatură de ultimă generație, reprezentând ventilatoare, ecografe, precum şi un Laser Doppler pentru diagnosticarea în profunzime a arsurilor.

Pentru amenajarea celor 395 de metri pătraţi ai Secției pentru Arși, ce rămâne în continuare cea mai modernă astfel de unitate medicală din România, Sectorul 4 al Municipiului București a investit suma de 7,5 milioane de lei.

Secția are trei rezerve cu câte un pat pentru marii arși, folosite în sistem ATI și trei în cadrul facilității de Chirurgie Plastică și Reparatorie din cadrul aceluiași spital. Unitatea cuprinde și două săli de operaţie politraumă şi chirurgie estetică, o sală de pansamente, una pentru tratamentul arsurilor, dar şi spaţii de sterilizare.

Autor: Sofia Filip
Foto: Primăria Sectorului 4
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei