Home La Ordinea Zilei Angajatul este resursa cea mai de preț a unei companii!

Angajatul este resursa cea mai de preț a unei companii!

În momentele în care economia trece prin perioade dificile, resursa cea mai de preț a unei companii rămâne ANGAJATUL. Dacă nu înveți să-l motivezi și să-i cunoști nevoile riști să ți se prăbușească business-ul. Pentru a evita astfel de situații, este bine să faci echipă cu salariatul tău.

Atenție la orice semnal!

Managerii știu că problemele cu care se confruntă firma rămân rareori fără consecințe asupra moralului angajaților. În structurile mici, este ușor să fie detectate semnele de insatisfacție profesională – absenteismul și întârzierea la program, multiplicarea e-mail-urilor cu reclamații, prelungirea pauzelor și creșterea numărului de apeluri telefonice între colegi, o eficiență redusă a muncii și o comunicare deficitară cu conducerea. Pentru un manager, acestea sunt semne suficient de multe pentru a lua măsuri rapide.

Transparență totală în comunicare

Orice loc de muncă reprezintă un mediu propice propagării zvonurilor. Dacă un manager păstrează doar pentru el informațiile importante, există riscul ca la urechile angajaților să ajungă doar zvonuri, frânturi de știri deformate și inexacte. În aceste perioade de incertitudine este indispensabil ca managerii să fie foarte transparenți și sinceri în oferirea de informații la toate nivelurile, pe cale ierarhică.

Angajaților trebuie să li se ofere cifre exacte în legătură cu situația firmei, de la finanțe, până la previziunile de creștere. Fără a da speranțe nefondate, este absolut necesar să se încerce prezentarea situației într-un mod optimist, dar să fie expuse și eventualele motive de îngrijorare. Și aceasta pentru că incertitudinea este sursă de demobilizare.

Stai lângă echipă!

Angajații trebuie ascultați și lăudați – sunt două lucruri pe care un manager trebuie să le facă permanent, pe timp de criză, în relația cu personalul cu care lucrează. Este important ca discuțiile să aibă loc cu fiecare dintre ei pentru că fiecare om se demotivează în felul lui, chiar dacă există o cauză comună.

În astfel de situații, se cere înțelegere din partea managerului, o discuție asupra situației exacte și căutarea de soluții în comun cu angajații. De fapt, se impune instaurarea unui climat de încredere, o cădere a barierelor, este nevoie ca fiecare colaborator să se simtă susținut și apreciat și astfel va deveni mai productiv.

Analiza situației

Inerția este inamicul motivației. Este de preferat să se ia o decizie proastă, decât să nu se ia niciuna, este o greșeală să crezi ca dacă nu faci nimic lucrurile se aranjează de la sine. Tocmai de aceea este important ca echipa să fie mobilizată și planurile să fie făcute în comun pentru că fiecare colaborator stăpânește cel mai bine tipul de activitate pe care o desfășoară și poate aduce soluții viabile pentru reușita planului.

Compensează tăierile de salariu!

Dacă există o problemă cu adevărat sensibilă pe timp de criză, aceea este cea a salariului. În toate sistemele de salarizare, obiectivele care devin dificil de atins generează automat demotivare. În condiții de criză, când rentabilitatea contează, dar și motivarea echipei, pot fi scăzute salariile, dar există riscul să fie pierduți cei mai buni colaboratori.

Și se intră într-un cerc vicios din care se poate ieși acordând mici compensații, cum ar fi prime de merit, prime pentru vacanță. De asemenea, poate fi îmbunătățit confortul la locul de muncă sau unora dintre colaboratori li se pot lua sarcinile de serviciu care reprezintă pentru ei o sursă de stres.

În concluzie, un manager care nu-și susține echipa pierde susținerea și încrederea colaboratorilor.

Autor: Ștefania Enache
Foto:Pixabay.com

 

 

Exit mobile version