26 octombrie 2021
2.5 C
București

Angajații CNADR muncesc în pandemie fără apă potabilă

De citit...

Angajații Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) muncesc în pandemie fără apă potabilă. Sindicatul Drumarilor „Elie Radu” acuză faptul că imobilele în care lucrătorii își desfășoară activitatea în țară sunt vizibil degradate și deteriorate, fără apă potabilă și canalizare.

CNAIR are șapte Direcții Regionale de Drumuri si Poduri cu subunități în fiecare județ. Multe clădiri, în care își desfășoară activitatea angajații din teritoriu, se află în degradare continuă și sunt improprii pentru desfășurarea activității. Majoritatea nu au mai beneficiat de investiții în reparații și în întreținere de cel puțin 15-20 de ani. Unele locații nu îndeplinesc criteriile minime de funcționare din punct de vedere al legislației privind condițiile de muncă, a securității și sănătății în muncă”, menționează reprezentanții Sindicatului Drumarilor „Elie Radu”.

Astfel, în lipsa investițiilor, multe clădiri prezintă pereți fisurați, fundații deteriorate, țigle lipsă de pe acoperiș, instalații electrice vechi, deteriorate, cu multe improvizații. Din cauza degradării continue a acestor clădiri se pune în pericol viața și siguranța lucrătorilor (prin infiltrarea apei în pereți se pot produce scurtcircuite sau chiar incendii).

În unele clădiri, canalizarea s-a infiltrat în fundația districtelor, instalațiile electrice, panourile de siguranță sunt foarte vechi, fiind un pericol inclusiv de electrocutare.

De asemenea, cu toate că pe timp de pandemie măsurile igienico-sanitare sunt extrem de importante pentru prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor, în unele clădiri/districte/cantoane lipsește apa menajeră și potabilă, canalizarea, nu există toalete (sau dacă există nu mai sunt funcționale, fiind un focar de infecție).

Chiar dacă sindicatul urmărește ca salariații să primească, potrivit Contractului Colectiv de Muncă, materialele igienico-sanitare, nu există condiții minime ca aceștia sa le poată folosi deoarece (așa cum am precizat) există grupuri sanitare fără apă curentă (conductele au fost colmatate sau distruse, nu s-au mai branșat la rețelele de apă care se află în imediata apropiere a districtelor și lipsește canalizarea).

Salariații au ajuns în situația să improvizeze și își procură apă din diferite surse, de pe marginea drumului, în butoaie sau canistre, pe care adaptează cu robinet, pentru igiena mâinilor.

La multe clădiri, geamurile stau să cadă, ușile nu se închid, sobele de teracotă sunt vechi. Acestea sunt folosite pentru a asigura căldura în încăperi,  fiind un real pericol de accidente si de producerea unor evenimente nedorite.

Organizația sindicală semnalează faptul că este nevoie de refacerea instalațiilor sanitare, de achiziționarea de vestiare și dulapuri pentru îmbrăcăminte și de îmbunătățirea condițiilor în oficiile de servire a mesei.

Având în vedere cele arătate mai sus, Sindicatul Drumarilor „Elie Radu” solicită public alocarea de resurse financiare pentru realizarea de investiții în vederea îmbunătățirii condițiilor de muncă a angajaților.

Autor: Mihai Colț
Foto: Sindicatul Drumarilor „Elie Radu”

 

 

 

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

CMS România a recrutat-o pe Laura Grigore în poziția de Senior Counsel

Firma internațională de avocatură CMS anunță cooptarea Laurei Grigore în cadrul practicii de tehnologie, media și telecomunicații a biroului din București, începând cu data...

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img