Home Finanțe Burse Analiza listărilor pe AeRo în 2021

Analiza listărilor pe AeRo în 2021

Anul 2021 a adus mult entuziasm la BVB, randamente superioare, emitenți și investitori noi. Indicele BET a înregistrat o creștere de 33,2%, unul dintre cele mai mari din istoria bursei, respectiv 40% după includerea dividendelor.

Pe fondul revenirii economice și a interesului investitorilor, brokerii au surprins foarte bine necesitatea reprezentării substanțiale a unor sectoare economice pe bursa locală, precum IT și agricultură. În același timp, antreprenorii au simțit potențialul de dezvoltare al afacerii și vizibilitatea oferite de listarea la bursă a companiilor lor. Valul de listări din 2021 a cuprins afaceri din sfera IT-ului, agriculturii, serviciilor, retailului, real estate-ului și producției și a fost susținut cu optimism de investitori, printr-un grad ridicat de suprasubscriere a ofertelor.

Publicarea rezultatelor financiare și a rapoartelor anuale ne-a permis evaluarea performanțelor celor 21 de companiilor listate pe AeRo și a măsurii în care așteptările investitorilor generate de promisiunile  din memorandumurile de listare au fost îndeplinite.

Doar una din trei companii și-a atins profitabilitatea previzionată și 52% dintre acestea au atins un grad de realizare a profitului net de peste 80%. Am remarcat faptul că o companie a realizat în 2021 un profit net dublu față de cel previzionat, în timp ce patru companii (19%) au înregistrat pierdere, deși toate au preconizat rezultate nete pozitive pentru anul 2021 în materialele de prezentare pentru listare.

43% dintre companii au îndeplinit veniturile previzionate, în timp ce una din cinci nu a atins un grad de realizare de 50% al veniturilor.

Analiza indică discrepanță între așteptările investitorilor și rezultatele financiare anuale situate mult sub promisiunile din documentele de ofertă. De altfel, trendul descendent pentru majoritatea noilor emitenți de pe bursa locală s-a manifestat înainte de începerea conflictului din Ucraina, pe măsura ce au apărut noi informații despre aceștia. Evoluția lor evidențiază, totodată, aspectele pe care trebuie să le îmbunătățească: transparența, guvernanța corporativă, pregătirea de bugete realiste și crearea unor departamente financiare solide.

În același timp, observ necesitatea unei selecții riguroase și o diligență aprofundată din partea brokerilor în alegerea viitorilor emitenți, întocmirea documentelor de ofertă și stabilirea prețurilor.

Încrederea acționarilor în partenerii cu care colaborează este un element esențial pentru succesul companiei care urmează a fi listată, al societății de brokeraj și pentru dezvoltarea pieței de capital, în ansamblul ei. După cum știm cu toții, încrederea se câștigă greu și se poate pierde foarte ușor.

Piața românească de capital continuă să se dezvolte, iar antreprenorii care decid să își aducă businessul la bursă trebuie ghidați în asimilarea rigorilor pieței de capital, care implică parteneriatul cu acționarii, strategii clare, previziuni realiste și guvernanțăă corporativă.

Bogdan Vasile, analist de investiții al EVERGENT Investments, acoperă investițiile private, listările pe Aero și piața principală. Cu un master în Finance & Investments la Rotterdam School of Management, Olanda, Bogdan are o experiență de peste zece ani în analiza investițiilor.

Autor: Bogdan Vasile, analist de investiții al EVERGENT Investments
Foto: EVERGENT Investments/ Arhiva Ordinea Zilei
Exit mobile version