7 decembrie 2023
0.2 C
București

Alte timpuri. Compozitori români la Darmstadt

Între 13 și 15 octombrie 2023, va avea loc la Dresda, simpozionul intitulat „Alte timpuri. Compozitori români la Darmstadt” (Andere Zeiten. Rumänische  komponisten in Darmstadt), coordonat de Michael Heinemann, la care participă importanți muzicologi și compozitori: Corneliu Dan Georgescu, Iulia Mogoșan, Roberto Reale, Adalbert Grote, Ana Diaconu, Dan Dediu, Valentina Sandu-Dediu, Monika Jäger, Laura Manolache, Florinela Popa.

Cursurile de vară de la Darmstadt (Ferienkurse für Internationale Neue Musik Darmstadt) au modelat în timp gândirea muzicală, fiind cunoscute ca spațiu-nucleu de prezentare și dezbatere a principalelor direcții și idei apărute în peisajul muzical contemporan, începând cu anul 1946, reunind compozitori, interpreți și teoreticieni ai muzicii. Compozitorii din România au avut un loc aparte în istoria acestor întâlniri mult așteptate de toți muzicienii, ei având ocazia de a-și prezenta internațional conceptele și orientările.

Simpozionul de la Dresda pune în lumină contribuții ale creatorilor români în acel context devenit transnațional, originalitatea acestora și modul în care influența acestor evenimente cu greutate istorică a funcționat cu dublu sens (către și dinspre compozitorii din România). Vor fi luate în discuție felurile în care „fenomenul Darmstadt”, generator de emulație artistică stârnită cu prilejul acestor festivaluri și cursuri de vară, a fost văzut de către o Românie comunistă și „efectul Darmstadt” asupra compozitorilor români, vor fi evocate participări românești memorabile și vor fi prezentate analize ale lucrărilor unor compozitori-repere ale muzicii românești, precum Ștefan Niculescu și Myriam Marbé.

La Darmstadt s-a scris istorie și din această istorie, România face parte cu numeroase nume, lucrări și idei ce au asigurat binemeritata recunoaștere a excelenței muzicii românești. Simpozionul de la Dresda pune în lumină aceste contribuții prin prelegeri de substanță și înaltă ținută muzicologică susținute de compozitori și muzicologi membri ai UCMR.

Autor: Filip Denis
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei