8 august 2022
32 C
București

Alimentele de bază devin produse de lux

De citit...

Puterea de cumpărare a oamenilor scade, iar prețurile alimentelor continuă să crească într-un ritm alarmant la nivel global. Practic, produse de bază pentru traiul de zi cu zi al unui individ obișnuit devin unele de lux, pe care și le pot permite tot mai puține persoane.

Este evident că direcția în care ne îndreptăm este una în care numărul celor răpuși de foame va crește. Acest fenomen nu se va întâmpla doar în zonele foarte sărace ale lumii, ci și în restul țărilor în care alimentele de bază devin un lux.

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a anunțat că indicele global al preţurilor produselor alimentare şi-a continuat creşterea în luna noiembrie, pentru a patra lună consecutiv. Majorările de preț au fost stimulate de o cerere puternică pentru grâu şi produse lactate.

În fiecare lună, FAO dă publicității propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În luna noiembrie 2021, acest indice a crescut cu 1,2% comparativ cu luna octombrie, până la 134,4 puncte, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna iunie 2011.

FAO subliniază că Food Price Index continuă să se apropie de recordul absolut de 137,6 puncte, înregistrat în luna februarie 2011.

Laptele praf, untul şi pâinea sunt în mare parte responsabile de creşterea globală înregistrată în luna noiembrie, ca urmare a cererii puternice la nivel mondial şi a cotaţiilor ridicate la materiile prime agricole, în frunte cu grâul.

În ceea ce priveşte preţurile lactatelor, indicele calculat de FAO a înregistrat o creştere de 3,4% comparativ cu luna octombrie, în condiţiile în care „cumpărătorii încearcă să se aprovizioneze pe termen scurt pe fondul prognozelor referitoare la o înăsprire a pieţelor”, susţine FAO.

De asemenea, preţul cerealelor calculat de FAO a crescut cu 3,1% în luna noiembrie comparativ cu luna octombrie, în condiţiile în care preţul grâului a atins cel mai ridicat nivel de după luna mai 2011. „Această creştere reflectă cererea puternică pe fondul livrărilor limitate, în special pentru grâul de calitate superioară, precum şi îngrijorările cu privire la ploile insuficiente din Australia şi posibilitatea modificării măsurilor de export în Federaţia Rusă”, subliniază FAO.

În schimb, preţul uleiurilor vegetale calculat de FAO a scăzut uşor cu 0,3%, ca urmare a diminuării cotaţiilor la uleiul de soia şi uleiul de rapiţă, dar şi a scăderii preţului petrolului.

La rândul său, preţul global la carne calculat de FAO a scăzut cu 0,9% în noiembrie, aceasta fiind a patra lună de scădere consecutivă.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com

 

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Care este cea mai mare investiție privată de tip greenfield din România?

Cea mai mare investiție privată de tip greenfield din România se ridică la suma 530 miloane de euro și a fost realizată de OMV...

Știrile zilei

- Publicitate -spot_img