8 februarie 2023
-3.2 C
București

Alexandru Lazăr, românul pentru care succesul nu are granițe

Profesioniștii sunt adevăratele vedete ale lumii de astăzi, iar societatea în care trăim are nevoie de modele reale, întruchipate prin acei oameni care au cunoscut succesul și au ajuns să facă performanță datorită muncii lor. Ordinea Zilei va prezenta periodic poveștile unor experți pe care rezultatele obținute în carieră îi recomandă să fie modele pentru generațiile mai tinere.  Astăzi vom vorbi despre Alexandru George Lazăr, un avocat strălucit, un profesor implicat, dar și consulul onotific al României în Insulele Baleare.

L-am cunoscut pe Alexandru în momentul în care una dintre firmele de top din avocatura mondială l-a recrutat în echipa sa. Deși avea doar 24 de ani, tânărul lucra pentru Baker & McKenzie, companie încadrată de cei mai mulți ca fiind numărul unu în dreptul internațional. Abia ieșise de pe băncile facultății și se pregătea să scrie pagini importante în viața sa profesională.

„Cere și ți se va da!”, este unul dintre motto-urile după care Alexandru își ghidează viața.

Sigur pe el, conștient că întreaga lume i se deschide în față, Alexandru a știut de la primii pași în profesie să-și construiască drumul către succes. Nu i-a fost ușor, dar prin multă muncă și prin ambiție a reușit, iar astăzi este unul dintre românii care activează în străinătate și pe care țara noastră îl poate prezenta oricând cu mândrie. Este reprezentantul unei generații pentru care libertatea câștigată în 1989 a însemnat deschiderea unor orizonturi la care părinții și bunicii n-au putut nici măcar să viseze.

Alexandru Lazar este român și european”

Dreptul nu este doar o profesie pentru Alexandru, este marea sa pasiune.

Cariera lui Alexandru s-a conturat încă de pe băncile liceului, atunci când a decis să-și continue studiile în străinătate.

Sub îndrumarea profesorilor săi de la Liceul Teoretic Bilingv „Miguel de Cervates” din București, tânărul a decis să aplice pentru Universitatea Granada din Spania.

Își dorea să studieze în Occident. În plus, simțea nevoia să descopere și o altă cultură. Așa a ajuns să trăiască în Spania, țara în care s-a dezvoltat ca profesionist, dar și în care și-a făcut o familie.

Nu a uitat nicio secundă de România, viața sa împărțindu-se între țara natală și cea de adopție.

Împreună cu mama sa.

În multele discuții pe care le-am avut, Alexandru mi-a mărturisit că în sufletul lui simte că este „un cetățean al Europei”, iar granițele care împart continentul în state nu reprezintă un obstacol pentru el.

Da, mă simt european. Sunt și mă simt român și mă simt și cetățean al Europei. Alexandru Lazăr este român și european. S-a născut la Spitalul Colțea, în 1984, în București, ca fiu al Lidiei și al lui Vasile. Alexandru Lazăr este soțul Octaviei și tatăl lui Miriam”, se prezintă tânărul.

Subliniază faptul că îi place să fie activ și să se implice în proiecte noi. De altfel, crede cu tărie că prin implicare poți schimba în bine societatea în care trăiești.

Alexandru a crescut în mijlocul unei familii în care a existat mereu respect pentru cultură și educație.

Până la 18 ani am crescut și am primit educație în România. România face parte din ADN-ul meu și cu mândrie spun asta peste tot. Nu puteam să fiu european, dacă nu eram român. Ceea ce sunt astăzi sunt datorită rădăcinilor pe care le am în România, totul se datorează culturii și educației primite. Cu bunicul meu am călătorit în toate colțurile României. Avem o țară minunată și noi românii suntem niște oameni extraordinari. Trebuie doar să ne recunoaștem adevărata valoare și să avem încredere în noi. În Europa, am învățat că trebuie să muncim ca să atingem un obiectiv. Uneori se poate să nu reușești. Nu se întâmplă nimic dacă nu poți atinge țelul. Continui drumul mai departe. Dar ceea ce este minunat este că ai acumulat mult know how în procesul făcut pentru a atinge obiectivul propus, indiferent de rezultat. Unul dintre motto-urile mele este: „cere și ți se va da!”. Dar evident, pentru a atinge țelul trebuie să muncești mult și să parcurgi drumul necesar fără să sari etape. Nu îl vei atinge stând cu brațele în sân. Cred că reușesc să ating mai multe obiective deoarece sunt pro-activ. De asemenea, pun pasiune în tot ceea ce fac. Dreptul este pasiunea mea. Când activitatea ta este și pasiunea ta, nimic nu pare greu. Evident, este imperios să depui efort și să faci sacrificii.”, punctează Alexandru Lazăr.

A absolvit Universitatea Granada cu „Magna Cum Laudae” la 13 materii

De-a lungul carierei, a fost onorat cu multe premii internaționale.

Imediat după examenul de Bacalaureat, Alexandru s-a înscris la Universitatea Granada. Toate demersurile au fost făcute prin Ambasada Spaniei în România. A optat pentru Drept, dar funcționarii de la instituția menționată au făcut o greșeală și l-au trecut la Științe Economice.

Odată ajuns în Spania avea să descopere și el eroarea. După un prim trimestru, Alexandru a făcut tot ce i-a stat în puteri să fie transferat la Drept, iar conducerea instituției de învățământ a acceptat. „Dreptul era una dintre cele trei posibile cariere la care mă gândisem până la 18 ani. Mai luasem în calcul Medicina și Teatru. Ce au în comun? Independența. Medicul, oricâți colegi are, este singur în fața deciziei legate de pacient; actorul este singur pe scenă atunci când își spune replica și avocatul este cel care ia, singur, decizia cea mai corectă pentru clientul său. ”, subliniază Alexandru.

Vorbind despre perioada liceului, avocatul menționează că a fost „un elev normal”. Pasiunea sa pentru cunoaștere s-a potențat foarte mult în timpul facultății, atunci când profesorii cu care a intrat în contact l-au făcut să își dorească să acumuleze cât mai multe conștiințe despre Drept pentru a putea interveni la ore. „Să pot comunica cu maeștrii și maestrele cu care aveam norocul să intru în contact era scopul meu principal. Astfel, am terminat cu „Magna cum Laude” la 13 materii (Matricula de Honor) și mi-am pus ca obiectiv ca, într-o zi, să ajung să stau la catedră și să pot preda Dreptul. ”, povestește Alexandru.

Și-a început cariera de avocat Baker & McKenzie

Tot în Barcelona a debutat și în cariera profesională. „În 2008, anul de început al crizei financiare mondiale, am intrat ca bursier la  Baker & McKenzie. Chiar în acea perioadă începuseră să se facă disponibilizări la casele de avocatură, care erau direct afectate de criza financiară mondială. Cu toate acestea, în septembrie 2009, Baker mi-a făcut o ofertă de muncă și am rămas în echipa lor, acolo unde mi-am început activitatea profesională.”, mai spune avocatul.

Munca sa a fost răsplătită destul de repede, iar în 2010 a câștigat primul său premiu internațional. Este vorba despre Premiul I în cadrul „Premio Jurídico Internacional”, oferit de Instituto Superior de Derecho y Economía („ISDE”) împreună cu Inter American Bar Association, Ediția a II-a 2010, la categoria „Avocat”, specialitatea Drept Fiscal și Tributar. Performanța este una extraordinară, având în vedere că românul a fost cel mai tânăr avocat care a fost onorat cu o asemenea distincție.

Datorită acestui premiu a avut șansa de a studia cu bursă în cadrul unui program de master. Astfel, că, în intervalul 2011-2012, a urmat programul Derecho Internacional, Comercio Exterior y Relaciones Internacionales, în cadrul Instituto Superior de Derecho y Economía („ISDE”).

În anul 2012 am început Masterul „Investigación en Ciencias Jurídicas” în cadrul ESADE. Teza de dizertație am susținut-o în mai 2014. Masterul acesta era premergător și necesar pentru a face studiile doctorale, pe care le-am început la finele anului 2014 și, în prezent, lucrez la teza de doctorat în domeniul Instituțiilor Financiare Nebancare și Microcreditării (Doctorat in Fundamentos del Derecho, Derecho Económico y de la Empresa, în cadrul ESADE Barcelona – Universidad Ramon Lull). ”, precizează Alexandru.

Alături de antrenorul Xavier Pascual, în 2016

Pregătirea academică a mers mână în mână cu cea profesională. Munca în cadrul firmei Baker & McKenzie l-a format din toate punctele de vedere, ritmul intens în care se derulează activitatea într-o companie de un asemenea nivel permițându-i să acumuleze o experiență vastă.

Odată ajuns la poziția de Senior Associate, Alexandru și-a dorit să încerce noi drumuri, așa că, în 2013, a decis să se „îmbarce” într-un minunat proiect în cadrul Ramon y Cajal Barcelona. „Astfel, lăsam Baker & McKenzie pentru a îmi descoperi în cadrul Ramon & Cajal Abogados (n.r. una dintre prímele cinci firme de avocatură din Spania) alte calități profesionale la care nu mă gândisem până în acel moment.”, punctează Alexandru.

Drumul său profesional a fost încununat constant cu diferite distincții pe care avocatul le-a câștigat în cadrul unor evenimente internaționale. De exemplu, în anul 2014, a primit Premiul I în cadrul „Premio Jurídico Internacional”, acordat de Instituto Superior de Derecho y Economía („ISDE”), Ediția a VI-a 2014, la categoria „Avocat”, specialitatea Drept Internațional Privat și Public.

Mentor pentru generațiile viitoare 

Viața i-a oferit șansa de a se bucura de sprijinul unor oameni extraordinari. Mărturisește că mentorul său din facultate este Luis Moreno Quesada, un mare civilist spaniol, de la care are mereu ceva de învățat. Și în plan profesional are un mentor, pe care astăzi îl poate numi prieten. Este vorba despre Josep Maria Balcells, de la Baker & McKenzie, decan în funcție al Baroului din Barcelona.

Alexandru crede foarte mult în faptul că oamenii sunt făcuți pentru a dărui, așa că a decis să ofere la rândul său sprijinul celor mai tineri și a optat ca, pe lângă cariera de avocat, să acceseze și una de profesor.

Din 2015 mi-am împlinit un vis: am început să predau în cadrul Universității Pompeu Fabra din Barcelona. Ulterior, am predat și predau și în cadrul ISDE, ESADE și în cadrul Economist &Jurist School. În cadrul acestei instituții din urmă, sunt creatorul și directorul academic al Masterului în Compliance, program care a avut nouă ediții până acum. De asemenea, am creat o punte de colaborare între Fordham din New York City și Economist&Jurist School. Am trimis deja trei grupe de studenți pentru a efectua un stagiu de o săptămâna la Fordham, unde au studiat Compliance și US Regulatory.”, arată avocatul.

Alături de studenții săi.

2015, anul în care și-a început cariera academică, a reprezentat un pas major și în profesia de avocat, deoarece Alexandru a optat să intre în proiectul IntLaw Abogados ca partener.

Este un proiect foarte drag și pe care, împreună cu ceilalți colegi, am reușit să îl creștem în fiecare an. Munca mea a dat constant rezultate și m-a făcut să cred cu tărie că printr-un efort susținut orice proiect este dezvoltat și adus la nivelul la care trebuie. De exemplu, pentru programul de master în Compliance, pe care l-am creat în cadrul Economist &Jurist School, am primit, în 2017, „Premio del Jurado” acordat de Asociación Española de Escuelas de Negocios. De asemenea, am avut onoarea să primesc mai multe distincții, pe parcursul carierei. Amintesc în acest sens premiul în excelența „Mihai Eminescu”, primit în 2016 și care a fost acordat pentru activitatea în dreptul afacerilor de către Revista „Occidentul Românesc”. În februarie 2018, am fost onorat cu Medalia de Aur pentru Merite Profesionale („Medalla de Oro al Mérito en el Trabajo”), acordată de Asociación Española de Economía y Competitividad. Tot în 2018, am primit Premiul de Excelență acordat de „Occidentul Românesc”, iar în octombrie 2018, am fost inclus în Top 100 români de pretutindeni, organizat de Repatriot. Nu în ultimul rând, am avut onoarea să fiu inclus ca membru al Academiei Regale de Jurisprudență și Legislație (Real Academia de Jurisprudencia y Legislación- Instituto de España), la categoria „colaborador asociado”. În concluzie, fiecare moment din carierea mea a fost unic și, în același timp, decisiv pentru procesul continuu de dezvoltare profesională. Să primești premii este onorant, dar în același timp reprezintă și o mare răspundere: nu poți să le înșeli așteptările celor care te-au premiat. Astfel, trebuie să continui să dai 100% din capacitatea ta și în viitor. De asemenea, a putea să predau în cadrul mai multor universități este un privilegiu și îmi oferă posibilitatea unică de a participa la formarea generațiilor următoare.”, susține Alexandru.

Consul onorific al României în Insulele Baleare

La începutul toamnei trecute, Alexandru a fost numit Consul Onorific al României în Insulele Baleare, o funcție despre care afirmă că îi face mare cinste. „Reprezintă o deosebită onoare, pe care Statul o oferă persoanelor despre care consideră că și-au desfășurat activitatea cu demnitate și pot reprezenta imaginea unei țări cu onestitate. Cu siguranță, a contat evoluția mea academică și profesională în Spania, am avut șansa să obțin mai multe premii la nivel internațional pentru activitatea mea ca avocat, am privilegiul să predau în cadrul mai multor instituții universitare, să fiu membru al Academiei Regale de Legislație și Jurisprudență a Spaniei și, de asemenea, am șansa ca pasiunea mea să fie profesia mea și, astfel, colegii de breaslă să mă recunoască ca un bun profesionist.”, declara avocatul.

Potrivit Convenției din Viena și a reglementărilor internaționale, poziția aceasta este una neremunerată, iar Statul  Român nu suportă nicio cheltuială legată de activitatea consulilor onorifici. „Și așa este normal, aceasta este cutuma la nivel internațional. În ceea ce privește activitatea, nu este una executivă, ci diferă de cea a unui consul general sau de carieră. Practic, ajută la crearea relațiilor economice și culturale între cele două țări. Ca relevantă, consider că nu există o distincție mai mare decât cea ca Statul tău să te desemneze să îi reprezinți interesele într-o anumită zona. Tratez această cinste cu deosebit respect și cu dorința de a pune umărul la ceea ce diplomații și consulii de carieră fac extraordinar: crearea punților între state și promovarea bunei imagini a României în Spania, atât pe plan economic cât și cultural. Să pot participa la consolidarea/crearea de punți economice între România și Spania este un privilegiu.”, nuanțează românul.

Iar drumul său profesional este în continuă dezvoltare. Chiar dacă anul 2020 a fost unul greu pentru toată lumea, Alexandru a reușit să se adapteze noilor condiții și a continuat să facă exact ceea ce știe cel mai bine: să dăruiască. În timpul pandemiei, avocatul a oferit peste 300 de consultații pro bono celor afectați de criză sanitară. A fost maniera prin care a înțeles să ajute.

Și pentru viitor are proiecte importante. IntLaw, firma în care este partener, este în continuă creștere, dublându-și spațiul fizic în care funcționează. „Mișcarea aceasta ne va oferi posibilitatea să mărim si echipa si să creștem organic. Un alt proiect nou pe care vreau să-l amintesc este acela de a-mi desfășura activitatea legata de arbitrajul internațional. Evident, sunt și alte proiecte care încă sunt în faza de schiță și care este probabil ca în viitor să devină realitate. În plus, doctoratul este unul din proiectele în curs de desfășurare. Sper să pot termina teza în aproximativ un an”, arată avocatul.

În ceea ce privește obiectivele pe termen scurt, adică cele care trebuie finalizate până la finalul anului, Alexandru nominalizează finalizarea tuturor lucrărilor pentru extinderea casei de avocatură în care este partener și lansarea la nivel internațional a unui nou proiect legat de consultanța juridică. De asemenea, în plan academic și-a propus un acord la nivel internațional pentru crearea unui nou master în domeniul juridic.

Și o viață de familie împlinită
Succesul profesional este completat, în cazul lui Alexandru Lazăr, de o viață de familie împlinită. Nu este doar un avocat și un profesor cu multe reușite, ci și un soț și un tată împlinit. Mărturisește că nașterea fetiței sale i-a umplut viața de bucurie. „De când a venit Miriam pe lume, nu mai sunt superstițios. Fiica noastră s-a născut pe 13. De asemenea, realizez, și mai mult, cât de importantă este familia. De când am devenit tată, îmi împart timpul în așa fel încât să îi dedic maximă atenție fiicei noastre. De asemenea, mă implic, evident, activ în creșterea sa. Consider imperios că treburile în familie trebuie să fie distribuite egal (50%-50%) între cei doi părinți. Viată mea este mult mai frumoasă de când s-a născut Miriam.”, susține avocatul.
Alexandru Lazăr consideră că, într-o lume în care ne confruntăm cu încercări la fiecare pas, marile provocări sunt solidaritatea și umanitatea, subliniind faptul că „societatea nu trebuie să piardă principiile fundamentale pe care trebuie să se așeze orice societate sănătoasă. Nu trebuie să pierdem principii precum loialitate, onoare și buna credință!”.
Autor: Ștefania Enache
Foto: Arhiva Personală

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei