30 noiembrie 2023
0.2 C
București

Alertă în zootehnie! Schimbările climatice aduc în Europa o boală fatală pentru bovine

Consecințele schimbărilor climatice sunt tot mai dramatice în Europa, acolo unde seceta produce efecte dezastruoase asupra sectorului agricol. Nu este însă singura problemă cu care se confruntă acest domeniu vital pentru economie.

Agenția sanitară franceză Anses vine cu un avertisment extrem de important pentru sectorul zootehnic. Experții atrag atenția că „boala hemoragică epizootică”, care poate fi fatală la bovine, a fost detectată pentru prima dată în Europa.

Specialiștii susțin că sosirea insectelor care o transmit este „o consecinţă a schimbărilor climatice”.

Într-un document postat pe site-ul instituției, Anses menționează că primele cazuri de această boală virală, netransmisibilă la om, au fost depistate în toamna anului 2022 pe insula italiană Sardinia, apoi în Sicilia. Focare au fost apoi reperate în Andaluzia, în sudul Spaniei.

La bovine, această boală potenţial mortală se manifestă prin febră, anorexie, mers şchiopătat şi detresă respiratorie”, explică specialiștii, care subliniază că boala, care afectează în principal cerbul cu coadă albă şi vitele, a fost descoperită în Statele Unite în 1955. Virusul, transmis prin înţepături de insecte, s-a răspândit de atunci în Asia, Australia şi Africa.

Acum 15 ani nu ne imaginam că boala ar putea ajunge într-o zi în Europa. Extinderea sa este o consecinţă directă a schimbărilor climatice, care permit insectelor vectori să supravieţuiască în regiunile noastre. Cea mai probabilă ipoteză este că insectele au fost aduse peste Mediterană de vânt”, subliniază cercetătorul Stéphan Zientara, citat de Anses.

La ora actuală, nu este disponibil niciun vaccin împotriva tipului de virus identificat în Europa.

Reprezentanții Anses amintesc faptul că, în Franța, au fost instituite măsuri de supraveghere, „cu scopul de a analiza orice animal suspect”, în special în rândul celor din familia Cervidae.

Autor: Victoria Preda
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei