25 martie 2023
16.2 C
București

Agenda culturală a MNLR, perioada 25-29 ianuarie 2023

 • Expoziția Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade
  Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

  26 ianuarie – 13 martie 2023

Vă așteptăm joi, 26 ianuarie 2023, ora 18.30, la sediul MNLR din Str. Nicolae Crețulescu 8, la vernisajul expoziției cu titlul Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade, conținând documente din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române.

Vor participa: prof. dr. Mircea Dumitru, vicepreşedinte al Academiei Române, şi prof. univ. dr. Ioan Cristescu, Directorul Muzeului Național al Literaturii Române, alături de membrii echipei de editare critică a operei ştiințifice, cercetătorii Andreea Apostu, Ionuț Daniel Băncilă, Eugen Ciurtin, Daniela Dumbravă, Octavian Negoiță, Cătălin Pavel, Vlad Şovărel şi Bogdan Tătaru-Cazaban.

Zeppelin Design:

Constantin Goagea – creative direction
Ioana Vlaș – design expozițional
Artemisa Pascu, Andrei Grosu (Policromic)  graphic design

http://www.zeppelin-design.com

AZERO | Acant Design | The Plot

Curatoriat din partea Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române: Andreea Apostu şi Eugen Ciurtin

 • Expoziția Dimitrie Cantemir – 350 de ani de la naștere
  Sala „Theodor Pallady“ a Bibliotecii Academiei Române
  17-27 ianuarie 2023

Expoziția, organizată de Muzeul Național al Literaturii Române și Biblioteca Academiei Române, reunește portrete, manuscrise, documente istorice din scurta perioadă în care Dimitrie Cantemir a fost domn al Moldovei, mărturii ale cronicarilor vremii, ediții facsimilate ale manuscriselor aflate în Rusia, precum și ediții importante apărute în spațiul românesc. Expoziția deschide anul omagial dedicat lui Dimitrie Cantemir, personalitate complexă a culturii noastre și a culturii europene, care continuă să trezească interesul istoricilor și cercetătorilor din diverse generații.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 17-27 ianuarie 2023, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00-14.00. Intrarea este liberă.

 • Expoziția „Sic Transit… ”
  a artistei Suzana Fântânariu
  Muzeul Național al Literaturii Române, Sălile „Petru Creția”, „Al. Condeescu” și
  „Al. Oprea”, Calea Griviței 64-66
  6 – 28 ianuarie 2023

Muzeul Național al Literaturii Române prezintă, în perioada 6-28 ianuarie 2023, la sediul din Calea Griviței nr. 64-66, expoziția „SIC TRANSIT…” a artistei vizuale Suzana Fântânariu, curatoriată de Cristina Simion și realizată în colaborare cu artistul video Andrei Cozlac.

La mai bine de un deceniu de la ultima sa expoziție bucureșteană („Hipersemne“, la sediul Institutului Cultural Român, 2010), Suzana Fântânariu revine în capitală cu o expoziție excepțională, în care prezintă în premieră două serii de lucrări recente, „Jurnale Utopice” (obiect, tehnică mixtă) și „Portrete Arborescente” (desen). „Jurnalele Utopice” sunt un demers de recuperare materială și afectivă, de reconversie artistică a unor fragmente de realitate cu sensuri multiple, de transfer al unor relicve din sfera consumului în cea a perenității.

„Portretele Arborescente” sunt desene frapante prin folosirea detaliilor anatomice parțial metamorfozate în elemente vegetal-lemnoase, simboluri ale regresiunii, ale metamorfozei de tip kafkian, ale vulnerabilității spațiului intim.

Organizată în „camere” distincte, care urmăresc și exploatează topografia spațiului muzeal, expoziția e o călătorie într-un labirint imaginat de artistă ca o imersie în câteva dintre temele sale preferate: corpul, utopia, zborul, lumina, fragilitatea efemeră a existenței.

 • Expoziția de bijuterie contemporană „Bijuterii cu stil”
  a artistei Mihaela Cherciu
  Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
  15 ianuarie-10 februarie 2023

Mihaela Cherciu a absolvit Universitatea Națională de Arte București în anul 1998, la secția textile-design vestimentar, și a lucrat atât ca artist independent (tapiserie, pictură), cât și ca scenograf, stilist, în presa de specialitate și, ulterior, ca galerist.

La începutul anului 2015 a înființat Atelierul de Porțelan, (https://www.atelieruldeportelan.ro/;
https://www.facebook.com/atelieruldeportelan
) în cadrul căruia a realizat peste 15 colecții de bijuterii din porțelan, cu care artista a participat la zeci de târguri de design de obiect.
În 2018 și 2021 a câștigat două concursuri de design organizate de Muzeul Național Cotroceni, în cadrul proiectului Centenar Creativ, cu lucrările „Cocarda Junilor” și „Inima României Mari”.

În cadrul expoziției „Bijuterii cu stil”, care va fi deschisă în perioada 15 ianuarie-10 februarie 2023 la MNLR, sediul din strada Nicolae Crețulescu nr.8, veți avea posibilitatea de a descoperi, în cadrul colecției permanente a muzeului, o serie de creații unicat ale artistei, din colecțiile „Bijuterii Arhitectonice” și „Printre Degete”.

Colecția „Bijuterii Arhitectonice” este inspirată de ritmuri și ornamente arhitecturale, mici basoreliefuri de frunze, arcade, spirale și sfere pe care artista le-a descoperit în plimbările sale prin București. Spunem despre multe clădiri vechi din București că sunt adevărate „bijuterii arhitectonice”, dar, din păcate, unele dintre ele au fost lăsate în paragină. Prin colecția sa, artista a hotărât să le scoată din uitare și le-a imortalizat în porțelan.
Colecția „Printre Degete” a fost lansată în aprilie 2019, la Târgul Internațional de bijuterie contemporană AUTOR, și este inspirată din corpul uman. Artista și-a imortalizat în porțelan propria mâna dreaptă, principalul „instrument” cu care creează, și a transpus-o în piese unicat de bijuterie, o evocare a importanței măiestriei artistice.

 • Joi, 26 ianuarie 2023, orele 14.00 – 17.00
  Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

Vă așteptăm joi, 26 ianuarie 2023, orele 14.00 – 17.00, la conferințele Umanism-Transumanism-Postumanism susținute de dr. Henrieta Şerban, dr. Viorella Manolache și dr. Sorin Baiculescu. Detalii, aici: https://mnlr.ro/umanism-transumanism-postumanism-conferinte/.

 • Joi, 26 ianuarie 2023, ora 17.00
  Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

Lansare de carte | Cronica unui lutier de Catia Maxim

Muzeul Național al Literaturii Române și Editura Eikon vă invită la evenimentul de lansare a romanului „Cronica unui lutier. Templul Reginei Vioară” de Catia Maxim. Prezenți la eveniment vor fi Aura Piha, Adrian Pârvu, Valentin Ajder și Catia Maxim. Intervenție muzicală: Alina Horez, vioară. Moderator: Loreta Popa.

 • mini-Cafeneaua critică on-line:
  Joi, 26 ianuarie 2023, ora 19.00: Lidia Vianu
  pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a Muzeului
 • Vineri, 27 ianuarie 2023, ora 17.00
  Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
  Lansare de carte | Extaz de Andras Chiriliuc

Volumul Extaz a apărut într-o prezentare grafică de excepție – conținând reproduceri ale unor lucrări grafice ale artistei Corina Cadariu Florea, iar la lansarea de la Muzeul Național al Literaturii Române, autorul său, rezident în Marea Britanie, a ținut în mod special să participe.

Poezie și creație cu Loreta Popa
Invitat: Ovidiu Lipan Țăndărică

Foto: MNLR

 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei